UN: Genocid u Srebrenici ne sme da se poriče i relativizuje

Svet 31. mar. 202109:59
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Specijalna savetnica Ujedinjenih nacija za sprečavanje genocida, Alis Vairimu Nderitu, izrazila je zabrinutost zbog izjava zvaničnika u Crnoj Gori koje dovode u pitanje izvršenje zločina genocida u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, 1995. godine.

Pročitajte još:

U saopštenju, postavljenom na sajt Ujedinjenih nacija, navodi se da savetnica UN primjećuje niz zabrinjavajućih dešavanja u Crnoj Gori koja doprinose širenju straha, nepoverenja i mržnje.

„Genocid i drugi zločini ne smeu biti predmet bilo kakve arbitraže, posebno oni koji su zakonski do kraja procesuirani na osnovu dokaza. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde doneli su presude o strašnim događajima koji su se dogodili u Srebrenici u julu 1995. godine. Oba suda presudila su da dela počinjena u Srebrenici predstavljaju genocid. Jednostavno nema prostora za poricanje ili relativizaciju genocida u Srebrenici, niti za dovođenje u pitanje legitimiteta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju“, navela je Nderitu.

Podsetila je i da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u svojoj poruci povodom obeležavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prošle godine, pozvao „sve u regionu i šire da se suprotstave govoru mržnje i retorici podela i narativima nepoverenja i straha“.

„Naveo je da je priznavanje prošlosti vitalni korak ka ponovnoj izgradnji poverenja, a da pomirenje znači odbacivanje negiranja genocida i ratnih zločina i svakog veličanja osuđenih ratnih zločinaca. To takođe znači i jasno prepoznavanje patnje svih žrtava i ne pripisivanje kolektivne krivice“, poručila je zvaničnica svetske organizacije.

Specijalna savetnica UN za sprečavanje genocida, kako se navodi u saopštenju, podseća da negiranje genocida deli ljude, zajednice i države; hrani i jača sporne narative o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

„Takođe podriva donete sudske odluke i stoga podriva pravdu. Poricanje genocida u Srebrenici predstavlja napad na ljudsko dostojanstvo, posebno na žrtve i preživele. To je neprihvatljivo i mora se osuditi“, zaključila je Nderitu.

Abazović: U Srebrenici se dogodio genocid

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović poručio je u utorak da se u Srebrenici dogodio genocid i da ko to ne razume „nije mu mesto na državnim funkcijama“.

Reagujući na nedavnu izjavu ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića kojom je zločin u Srebrenici izbegao nazvati genocidom, što je izazvalo oštre reakcije SAD i EU, Abazović je poručio da Crna Gora poštuje sve međunarodne presude.

Čitajte i:

„Vlada Crne Gore poštuje sve međunarodne presude. Oko ove teme nema diskusije”, rekao je Abazović.

Potpredsednik Vlade iz redova Građanskog pokreta URA poručio je da “ko ovo ne razume, nije mu mesto na državnim funkcijama”.

“Okrenimo se budućnosti, čeka nas mnogo posla“, napisao je Abazović na Tviteru.

Povodom izjave Leposavića, iz SAD i EU poručili su crnogorskoj vladi da je neophodno nedvosmisleno da se odredi prema genocidu u Srebrenici.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar