Ukrajina sprema odgovor na pritvaranje svog konzula

Svet 17. apr. 202111:59
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Janos Nemes

Ukrajina priprema mere prema ruskim diplomatama, nakon što je ukrajinski konzul priveden u Sankt Peterburgu, rekao je danas zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Jevgenij Jenin.

PROČITAJTE JOŠ:

„U skladu sa postojećom praksom i principom reciprociteta, ukrajinska strana priprema odgovor prema ruskim diplomatama“ izjavio je Jenin u intervjuu za novinsku agenciju UNN, preneo je TAS S.

Ruska federalna bezbednosna služba (FSB) je u petak privela konzula Ukrajine u Sankt Peterburgu zbog pokušaja da od jednog ruskog državljanina pribavi poverljive informacije iz baze podataka ruske policije i FSB-a, prenosi Tanjug.

Iz pres službe FSB-a su rekli da „ova aktivnost nije u skladu sa diplomatskim delovanjem i da je neprijateljske prirode prema Ruskoj federaciji.“ Rusija će prema ukrajinskom diplomati primeniti mere u skladu sa međunarodnim zakonom, dodaje se iz pres službe FSB.

Prema međunarodnom pravu, diplomate imaju diplomatski imunitet u državama u kojima rade, ali im se može uskratiti pravo da ostanu u toj zemlji ukoliko prekrše zakon ili načine neprijateljski čin.

„Ruske bezbednosne agencije su pritvorile službenika generalnog konzulata Ukrajine u Sankt Peterburgu na nekoliko sati. On je sada član ukrajinske diplomatske misije. Okolnosti njegovog pritvaranja se razjašnjavaju. Prema postojećoj praksi i principu reciprociteta, Ukrajina sprema odgovor“, rekao je portparol za medij RBC-Ukrajina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar