Udala se Malala Jusufzai – najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir

Svet 10. nov. 202109:29
Podeli:
Malala Yousafzai vencanje
Malala Yousafzai venčanje Foto:Malin Fezehai - Twitter @ Malala/via REUTERS

Dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistkinja za ljudksa prava Malala Jusafzai objavila je da se udala za partnera Asera Malika na skromnoj ceremoniji u Birmingemu.

Malala (24), pakistanska aktivistkinja za pravo žena na obrazovanje, objavila je na svom Tviter nalogu fotografije venčanja na kojoj su pored Malika i članovi njihovih porodica.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Danas je poseban dan u mom životu, Aser i ja smo se vezali da budemo partneri do kraja života. Uzbuđeni smo što ćemo ići zajedno putem koji je pred nama“, napisala je Jusafzai, prenosi AP.

Malala Jusafzai je sa 17 godina postala najmlađi dobitnik Nobelove nagrade u bilo kojoj oblasti, kada je 2014. podelila Nobelovu nagradu za mir sa indijskom aktivistkinjom za prava dece Kajlaš Satirahi.

Poznata je kao borac za pravo na obrazovanje i prava žena, posebno u dolini Svat, gde su Talibani zabranili devojčicama da pohađaju školu.

Malala Yousafzai vencanje
Malala Yousafzai venčanje Foto:Malin Fezehai – Twitter @ Malala/via REUTERS

Na nju je 9. oktobra 2012. godine izveden atentat, kada je napadač ušao u školski autobus prilikom njenog povratka iz škole i ispalio joj dva hica u glavu i vrat.

Odgovornost za napad su preuzeli talibani.

Nakon atentata je bila u kritičnom stanju, ali joj se zdravstveno stanje poboljšalo pa je prebačena u Birmingem na dalje lečenje.

Ovaj atentat je pokrenuo podršku Malali Jusufzai širom sveta, a specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za globalno obrazovanje Gordon Braun je pokrenuo peticiju pod sloganom „Ja sam Malala“ sa ciljem da sva deca širom sveta do kraja 2015. godine budu u školama.

Peticija je dovela do toga da je Pakistan ratifikovao prvu povelju o pravu na obrazovanje.

BONUS VIDEO Nobelova nagrada – zanimljive činjenice

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar