Ubica Flojda, Derek Šovin, traži odbacivanje optužnice

Svet 30. avg. 202000:15
Podeli:
protesti u SAD
Foto: Riccardo Milani / AFP / Profimedia

Bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin zatražio je od sudije da odbaci optužbe podignute protiv njega za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, koje je krajem maja izazvalo talas protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti široma SAD i sveta. Za ubistvo Flojda u Mineapolisu optužena su četiri policajca, među kojima i Šovin.

Flojd je preminuo 25. maja nakon što mu je Šovin kolenom prilikom hapšenja pritiskao vrat gotovo devet minuta, podseća Si-En-En.

Uz njega su optužena još tri policajca – J. Aleksander Kueng, Tomas Kijernan Lejn i Tou Tao, koja su mu pomagala prilikom hapšenja.

Svi policajc su otpušteni, a tužilaštvo je u petak saopštilo da je ubistvo Flojda bilo toliko okrutno da će tražiti kazne strože od onih koje su propisane, navodi Si-En-En.

“Uprkos tome što je Flojd govorio da ne može da diše i da će umreti, kao i molbama svedoka da se skine sa Flojda i pomogne mu, optuženik i suoptuženici su nastavili da drže Flojda”, rekla je glavna tužiteljka Kejt Elison.

Preostala tri policajca su takođe podneli zahteve za odbacivanje tužbe, a sudija Piter Kail još nije done odluku o tim zahtevima.

Osim toga, Šovin traži i izuzeće kancelarije tužilaca okruga Henepin zbog, kako tvrdi, “neprimerene javne kampanje uoči suđenja”.

 

Komentari

Vaš komentar