U Velikoj Kladuši blokada puta zbog migranata

Svet 16. avg. 202019:08 > 21:51
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Stotine građana Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini blokirale su večeras prolazak putem kod kampa za ilegalne migrante u tom gradu izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog eskalacije migrantske krize.

Blokada puta kod kampa Miral usledila je nakon sukoba nezadovoljnih građana sa vozačem jednog autobusa u kome je bio veći broj migranata.

Građani su pokušali da zaustave autobus koji saobraća na komercijalnoj liniji ka Bihaću, odnosno da spreče migrante da izađu. Revoltirani što im to nije uspelo, razbili su staklo na autobusu.

Reagovala je policija koja je pokušala da spreči dalje sukobe.

Incident kod kampa za ilegalne migrante u Velikoj Kladuši usledio je dan nakon što su u tom gradu održani mirni protesti na kojima su građani upozorili da je stanje u tom gradiću preplavljenom migrantima postalo neizdrživo.

Žalili su se zbog ugrožene sigurnosti i sve brojnijih pljački i paljevine napuštenih objekata u kojima migranti traže privremeni zaklon.

Tražili su da se kamp Miral, u kome boravi oko 1300 migranata, odmah zatvori kao i da se izmeste hiljade onih koji lutaju ulicama i spavaju po parkovima i u napuštenim objektima.

Procena je vlasti Unsko-sanske županije da u tom delu BiH boravi najmanje sedam hiljada ilegalnih migranata.

Polovina je u prihvatnim centrima u Bihaću i u Velikoj Kladuši dok ostali borave na otvorenom i čekaju priliku za prelazak granice s Hrvatskom.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar