U Republici Srpskoj sutra počinje vakcinacija trećom dozom protiv kovida

Svet 17. okt. 202110:53
Podeli:
Severna Makedonija vakcinacija
Vakcinacija Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U Republici Srpskoj će treću, buster dozu antikovid vakcine od sutra moći da prime prioritetne grupe, kao što su osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici.

Pročitajte još:

Građani će treću dozu moći da prime u Institutu za javno zdravstvo gde su već počeli da pozivaju navedene grupe.

Portparol Instituta Milka Mrđa pojasnila je za Srnu da će osobe, koje su prve dvije doze primile u drugim domovima zdravlja u Republici Srpskojj, tamo dobiti i treću dozu, ali će prethodno biti pozvani.

Iz Instituta su ranije naveli da je za primanje treće doze potrebno da prođe šest meseci od revakcinacije, a da će prvi na listi za primanje treće doze biti osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, odnosno lica koja su drugu dozu primila pre 31. marta.

Dodali su da treću dozu sada mogu primiti i osobe koje rade na radnim mestima sa visokom izloženošću, kao što su medicinski radnici, osobe zaposlene u domovima za stara lica, prosvetni radnici.

Iz Instituta su naveli da se kao buster doza daje ista vakcina koja je korišćena za prve dve doze vakcinacije, a moguće je primeniti i različite vakcine, ali preporuku treba da donese nadležni doktor medicine ili doktor medicine na punktu za vakcinaciju.

Građani Republike Srpske koji su primili prve dve doze u inostranstvu mogu da prime buster dozu u Republici Srpskoj, pod uslovom da imaju validnu potvrdu o prve dve doze.

BONUS VIDEO: Poziv na booster: raste li vakcinacija trećom dozom?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar