U Poljskoj najavljene demonstracije zbog zabrane abortusa

Svet 23. okt. 202019:43
Podeli:
Foto: EPA-EFE/TOMASZ GZELL

U nekoliko poljskih gradova su za ovaj vikend najavljene demonstracije uslijed nezadovoljstva javnosti zbog presude kojom se zabranjuje skoro svaki oblik abortusa. Policija je sinoć u Varšavi upotrebila suzavac u sukobu sa stotinama demonstranata koji su se okupili zbog odluke suda o skoro potpunoj zabrani pobačaja. Poljska već ima neke od najdrakonskijih zakona o pobačaju u Evropi.

Ustavni sud utvrdio je da je pobačaj u slučajevima kada „prenatalni testovi ili druge medicinske indikacije ukazuju na veliku verovatnost teškog i nepovratnog oštećenja fetusa ili neizlečive i opasne po život bolesti“ kršenje ustavnog prava na život.

Svake godine hiljade Poljakinja koje traže abortus prisiljene su da putuju u susedne zemlje. Prema rečima organizatora protesta, u Poljskoj uskoro počinje „pakao za žene“.

Policija u Varšavi upotrebila je sinoć suzavac u sukobu sa stotinama demonstranata koji su se okupili zbog odluke suda o skoro potpunoj zabrani pobačaja. Demonstranti su se sukobili s policijom ispred kuće zamenika premijera Jaroslava Kačinjskog. Neki od njih su držali sveće ili su nosili transparente s natpisom „Tortura“. Prema trenutnim propisima, u Varšavi su javna okupljanja ograničena na deset ljudi. Policija je rekla da su njihovi službenici upotrebili suzavac kada su neki od demonstranata bacilli kamenje na njih i pokušali da probiju kordon oko kuće. Iz policije su javili da je 15 ljudi zadržano.

Foto: EPA-EFE/TOMASZ GZELL

I pored toga demonstranti ne nameravaju da odustanu. Uprkos zabrani okupljanja, za petak naveče i vikend planiran je niz protesta, a mnogi su naglasili da će poštovati mere fizičke distance.

Poverenica Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kritikovala je odluku Ustavnog suda Poljske kazavši da je dan ovakve odluke „tužan dan za ženska prava“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar