U Južnoafričkoj Republici otkriven novi soj koronavirusa

Svet 18. dec. 202023:51 > 19. dec. 2020 13:48
Podeli:
Foto:EPA-EFE/NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH

Južnoafrička Republika identifikovala je novi soj koronavirusa koji pokreće drugi talas zaraze u toj zemlji, izjavio je danas južnoafrički ministar zdravlja Zveli Mkize. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je u kontaktu s južnoafričkim stručnjacima koji su identifikovali novu varijantu. Dodala je da za sada nema naznaka da je došlo do promena u načinu ponašanja novog soja virusa.

„Naši genetičari su na ovom području identifikovali novu varijantu virusa SARS-CoV-2, koju smo trenutno nazvali varijantom 501.V2“, napisao je na Tviteru Mkize, samo nekoliko dana nakon što je Britanija saopštila da je takođe pronašla novu varijantu covida-19.

On je istakao da prikupljeni dokazi snažno sugerišu da ovaj soj u JAR pokreće drugi talas pandemije,

Istovremeno, južnoafrički lekari su primetili da se menja epidemiološka slika i da ima sve više mladih pacijenata kod kojih se razvije težak oblik bolesti.

Sve upućuje na to da je „taj novi soj nosilac drugog talasa kroz koji prolazimo“, dodao je ministar.

U Južnoj Africi je do sada zabeleženo više od 900.000 infekcija kovidom-19 i 24.000 smrtnih

Poslednjih nekoliko dana u toj državi se beleži čak 10.000 novozaraženih dnevno, dok se početkom novembra taj broj kretao oko 1200.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je u kontaktu s južnoafričkim stručnjacima koji su identifikovali novu varijantu ali je dodala da za sada nema naznaka da je došlo do promena u načinu ponašanja novog soja virusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar