U Jemenu teške borbe oko Hodeida, poginule 52 osobe

Svet 08. okt. 202000:10
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Hani Mohammed

U teškim borbama snaga vlade Jemena i pobunjenika iz pokreta Huti oko luke Hodeida poginule su 52 osobe, među kojima ima civila, izjavili su jemenski zvaničnici.

Sukobi su nastavljeni peti dan zaredom, a borbe su vođene u distriktu Hajs i mestu Durajhimi, nadomak Hodeide, strateški važne luke preko koje u zemlju ulazi oko 70 odsto uvoza i humanitarne pomoći.

U borbama je ranjeno oko 70 ljudi, uključujući najmanje 25 civila.

Teške borbe oko Hodeide počele su 2018. godine kada su vladine snage, koje podržava međunarodna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, počele ofanzivu sa ciljem preuzimanja grada od pobunjenika.

Posle višemesečnih borbi, zaraćene strane su u decembru 2018. potpisale sporazum uz posredstvo UN koji je uključivao obustavu vatre u Hodeidi i razmenu više od 15.000 zatvorenika. Sporazum, koji su mnogi videli kao prvi korak ka okončanju građanskog rata u zemlji, nije u potpunosti primenjen.

U građanskom ratu u Jemenu, započetom 2014. godine, poginulo je više od 112.000 ljudi, a milioni su raseljeni. Rat je izazvao najveću humanitarnu krizu u svetu, sa milionima gladnih.

 

Komentari

Vaš komentar