U Hrvatskoj od ponoći Dan žalosti

Svet 02. jan. 202100:09
Podeli:
zemljotres hrvatska
Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Vlada je na sednici u sredu proglasila 2. januar za Dan žalosti u Republici Hrvatskoj i otvorila račun državne blagajne za pomoć povređenima. U zemljotresu jačine 6,2 stepena Rihterove skale koji je u utorak teško pogodio područje Petrinje poginulo je sedam ljudi, a ranjeno više od 20.

Materijalna šteta nakon snažnog zemljotresa je ogromna, a obnova će trajati godinama. Praktično je uništeno celo središte Petrinje, a neka okolna sela gotovo više ne postoje. Šteta je ogromna u Sisku, gde je tamošnja bolnica teško oštećena.

Brojne službe i volonteri danima rade kako bi olakšali život ljudima u pogođenim područjima.

Prema ranijim procenama, u Sisačko-moslavačkoj županiji oštećeno je više od 2.000 zgrada, izvršeno 1.000 pregleda i podneseno više od 5.000 zahteva.

Sisački vatrogasni dom proglašen je neupotrebljivim, a sisački vatrogasci izveli su više od 2.500 intervencija i pod ruševinama spasili više od 30 ljudi. Priliko akcija spasavanja lakše su povređena tri vatrogasca..

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Na terenu je i Hrvatska gorska služba spasavanja (HGSS), čiji su psi tragači pronašli šest osoba pod ruševinama, od kojih su dvoje bili živi.

U selima je raspoređeno stotinak policajaca koji nadgledaju pravilnu raspodelu humanitarne pomoći.

Trenutno u Sisačko-moslavačkoj županiji ima više od 1.500 članova civilne zaštite iz cele Hrvatske.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar