U Hrvatskoj 1.501 preminulih, ostvarena procena Ivana Ðikića

Svet 25. nov. 202017:45
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Hrvatskoj su se danas ostvarile prognoze naučnika sa Gete instituta u Frankfurtu, Ivana Ðikića, da će do kraja meseca imati više od 1.500 preminulih pacijenata od posledica koronavirusa, što su mnogi smatrali preteranim. Danas je u Hrvatskoj rekordan broj novih slučajeva (3603 nova na 10.194 testirana), a umrlo je 56 osoba. Ukupan broj umrlih iznosi 1501.

Od 25. februara u Hrvatskoj je do danas ukupno zabeleženo 111.617 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1.501 preminulih.

Izjava naučnika Ivana Đikića da će u Hrvatskoj na kraju novembra biti 1500 mrtvih izazvala je brojne polemike.

„U poslednjih mesec dana situacija je krajnje alarmantna. Podaci o smanjivanju zaraze su promašeni. U četiri meseca imamo preko 680 umrlih. U poređenju s prolećem, 5.3 puta je povećanje smrtnosti, to je neverovatno alarmantno. Do kraja meseca imat ćemo 1500 mrtvih, a do kraja godine ne možemo ni predvideti. Često se odgovorne osobe koriste podacima kojima žele da prikriju prave podatke. Broj umrlih je u 4 meseca skočio 5.3 puta, to su ozbiljni brojevi“, kazao je Đikić gostujući 5. novembra na N1 Televiziji.

„Ako ne napravimo ništa, broj mrtvih će nam rasti do 1500 do kraja meseca“, nastavio je Đikić te dodao kako niko ne traži „lockdown“, ali da se ne sme licitirati s merama.

Već tada je rekao da je situacija izvan kontrole i da vlada mora hitno da napravi plan. Možda je hrvatska vlada i imala plan, ali je čekala da prođe obeležavanje Dana sećanja, da prođe Vukovar jer do tada su tvrdili da je sve u redu, da su mere adekvatne i da brojevi padaju. Ali, odmah nakon Vukovara krenulo se sa uvođenjem strogih mera.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, Krunoslav Capak, komentarišući procene Ðikića, rekao je ranije da mu se ta projekcija o 1.500 umrlih čini preteranom.

„Mislim da je ta brojka preterana, da do te brojke neće doći, ali apsolutno pratimo situaciju i pripremamo se za takve scenarije“, rekao je tada Capak, podsećaju hrvatski mediji.

Izjavu Đikića komentarisao je tada i hrvatski premijer Andrej Plenković. „Ne nameravam da polemišem o izjavama Đikića.Ta tema je za mene kompletno pase“, rekao je Plenković. Na pitanje o projekcijama rekao je da se sve radi na temelju analize. „Sve trendove pratimo, znamo o čemu govorimo“. rekao je Plenković.

Danas je u Hrvatskoj rekordan broj novih slučajeva (3603 nova na 10.194 testirana), a umrlo je 56 osoba. Ukupan broj umrlih na današnji dan iznosi 1501. A još je pet dana do kraja meseca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar