U Bergamu nema više mesta za sahrane, vojska odnosi 60 tela

Svet 19. mar. 202012:41 > 12:55
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STEFANO CAVICCHI

Bizaran, ali nažalost istinit prizor na snimku iz Bergama, koji se od jutros širi društvenim mrežama, vidi se konvoj vojnih kamiona, koji prevoze tela 60 ljudi, umrlih od posledica koronavirusa. Oni ih prevoza izvan grada, na čijim grobljima više nema mesta.

Šokirani građani snimili su konvoj sa svojih terasa i postavili video i fotografije na društvene mreže, kako bi pokazali svetu koliko je ozbiljan i opasan virus Kovid-19 i kakve je užasne posledice doživeo ovaj italijanski grad.

U komentraima na internetu, koji se množe iz minuta u minut, sve molitve, misli i reči ohrabrenja i podrške, ljudi iz celog sveta, sada su sa građanima Italije, koji podnose najveće žrtve podmuklog koronavirusa.

Italijanske vlasti naložile su vojsci da iznesu tela preminulih iz Bergama, jer pogrebne službe ne uspevaju samostalno da obave taj posao. Na videu je prikazano se dugačka kolona vojnih kamiona kreće tokom noći pustim ulicama i preuzima pogrebne sanduke sa gradskog groblja, izveštava Rojters.

Predstavnik italijanske vojske potvrdio je da je 50 vojnika sa 15 kamiona poslato sa naređenjem da transportuju tela u susednu provinciju. Gradske vlasti Bergama ranije su zatražile pomoć za kremaciju jer je lokalni krematorijum preopterećen neprekidnim 24-časovnim radom.

Guverner Lombardije Atiljo Fontana izjavio je da su lekari i medicinske sestre na izmaku snaga.

„Strepim da će se fizički i psihički istrošiti. To bi zaista bila katastrofa“, rekao je Fontana za radio Kapitale.

Podsetimo, posle Kine, Italija je novo svetsko žarište koronavirusa, koji je u ovoj zemlji odneo skoro 3.000 života, dok je broj obolelih dostigao cifru od čak 35.713. Na intenzivnoj nezi leži 2.257 bolesnika.

U Italiji je juče COVID19 za samo 24 odneo 475 života, što je najviše do sada u jednom danu. Zbog širenja pandemije koronavirusa Italija je potpuno izolovana, blokirana zemlja, stavljena u karantin.