Austrija ide u „lokdaun“, policijski čas od 20h do 6 ujutro

Svet 31. okt. 202017:10 > 18:41
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da zemlja ide u "lokdaun" zbog porasta broja novozaraženih koronavirusom. Na teritoriji cele zemlje uvodi se policijski čas od osam naveče do šest sati ujutro.

Kurc je to najavio na press konferenciji koja je održana danas. Nove stroge mere na snagu stupaju u utorak.

Kurc je saopštio da se od utorka do kraja novembra sprovodi drugo „zaključavanje“ Austrije, što znači da neće biti moguće održati manifestacije, kako kulturne, sportske ili zabavne, neće moći da rade hoteli, izuzev za službene putnike, moraće da se zatvori ugostiteljstvo, uz izuzetak dostave.

Verojatno najstroža mera koja se uvodi je policijski čas, pa tako Austrijanci neće smeti da napuštaju svoje domove u periodu od 8 naveče do 6 ujutro, a izuzeci će biti retki. Restorani će naredne četiri nedelje biti zatvoreni, ali dostava hrane će biti dozvoljena.

„Kako bi ekonomske posledice ublažili usvojili smo i ekonomski paket, koji predviđa da ćemo nadoknaditi 80 odsto obrta iz istog perioda prošle godine, uz obavezu da ta preduzeća ne smeju dati otkaz svojim zaposlenima“, rekao je Kurc dodajući da je ta mera posebno potrebna u gastronomiji, kulturi i sektoru zabave.

Pored toga dogovoreno je produženje rada na skraćeno radno vreme, kao i molba da se radi od kuće tamo gde je moguće.

Kurc je kazao da je Evropa suočena sa masivnim drugim talasom pandemije, zbog kojeg su već mnoge evropske zemlje sprovele zaključavanje.

I u Austriji, dodao je, postoji stalni eksponencijalni rast novozaraženih, koji je u protekloj nedelju eksplodirao.

U poslednja 24 časa koronavirus je u toj zemlji potvrđen kod 5.349 ljudi, ukupno je zaraženo 104.925, dok je 1.109 umrlo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram