Tužilac mora da ispita policajce koji su držali Amfilohija

Svet 09. Jul. 202011:13
Share:
Foto: Printscreen/YouTube/Острог Тв Студио

Ukoliko je nakon saslušanja mitropolita Amfilohija naredio podnošenje krivične prijave protiv njega, ali i da ga puste na slobodu, državni tužilac Nikola Boričić morao je da procesuira sve policijske službenike koji su ga nakon toga zadržali u prostorijama Centra bezbednosti Podgorica.

To je za “Vijesti” rekao koordinator programa ljudskih prava i pravde Građanske alijanse Zoran Vujičić, komentarišući slučaj od 22. juna, kada je poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske zadržan u policiji šest sati, uprkos nalogu tužilaštva da ga mnogo ranije puste na slobodu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je “Vijestima” da ne želi da komentariše taj slučaj, “jer ima mnogo važnijih stvari od toga…”

Vujičić, međutim, ističe da zabrinjava loša koordinacija i međusobno optuživanje tužilaštva i policije, napominjući da se to ne dešava prvi put.

“Imajući u vidu godine i političke tenzije, trebalo se mnogo mudrije postupiti u ovom slučaju. Dodatno na težini daju i prethodna loša iskustva postupajućeg tužioca. Nedopustivo je da telo koje po zakonu rukovodi istražnim radnjama – državno tužilaštvo na ovaj način se upušta u objašnjavanje celog događaja javno, a da pri tome ne preduzima ništa od ovlašćenja koje mu zakon pruža. Ukoliko je državni tužilac završio ispitivanje i naložio da se lice uz krivičnu prijavu pusti, svako dalje zadržavanje je neosnovano lišenje slobode i isti tužilac je po saznanju ove činjenice, morao da procesuira sve policijske službenike koji su mogli biti uključeni u ovo”, kaže Vujičić.

On je objasnio da je članom 29 Ustava Crne Gore definisano da svako ima pravo na ličnu slobodu i da je nezakonito lišavanje slobode kažnjivo.

“Na osnovu dostupnih informacija postoji osnovan prostor da se sumnja da je lišenje slobode u ovom slučaju bilo i suprotno članu 5 Evropske kovencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, rekao je Vujičić.

Komentari

Your comment