Tužilac: Mala Medlin Maken je mrtva

Svet 04. Jun. 202014:17 > 15:05
Share:
Foto: EPA-EFE/METROPOLITAN POLICE HANDOUT

Medlin Maken, britanska devojčica koja je nestala u Portugalu 2007. godine sa samo tri godine, je mrtva, saopštio je nemački tužilac posle identifikacije nemačkog državljanina kao osumnjičenog za ubistvo, prenose svetski mediji.

Maken je nestala iz spavaće sobe trećeg maja, tokom porodičnog odmora u portugalskom letovalištu, dok su joj roditelji bili na večeri sa prijateljima u blizini.

“Procenjujemo da je devojčica mrtva”, rekao je državni tužilac Hans Kristijan Volters, koji dodaje da je osumnjičeni za ubistvo nemački državljanin (43).

Nemac, čije ime nije saopšteno, živeo je u tom portugalskom letovalištu između 1995. i 2007. godine, a bavio se obijanjem hotelskih soba, stanova i trgovinom narkoticima, saopštila je nemačka policija. Trenutno je u zatvoru zbog drugih krivičnih dela.

Foto: Police photo

Ubica dece

Ovaj zatvorenik prvi put bio je osumnjičen za misteriozni zločin 2017. godine, a detektiv Đankalo Amaral, koji je prvi vodio istragu u ovom slučaju, rekao je da se radi o ‘ubici dece’.

Novi osumnjičeni trenutno služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog silovanja 72-godišnje Amerikanke 2005. u portugalskom odmaralištu. Tada je provalio u žrtvinu kuću, vezao je i silovao. Imala je vezane oči, a monstrum ju je i bičevao i opljačkao. Na mestu zločina pronađene su njegove dlake sa kose koje su ga povezale sa silovanjem.

Policiju zanimaju sve informacije o kretanju dva vozila, kombiju marke Volksvagen i automobilu marke Jaguar, koja se povezuju s 43-godišnjim muškarcem i trenutno su u posedu nemačke policije.

Foto: EPA-EFE/METROPOLITAN POLICE HANDOUT

Britanska i nemačka policija apelovale su na građane da pruže bilo kakvu informaciju ukoliko imaju o osobi na slici i vozilu, koja je taj muškarac koristio svojevremeno. Nemačka policija navela je da je osumnjičeni, koji je živeo u blizini portugalskog letovališta, osuđivan nekoliko puta na zatvorsku kaznu zbog seksualnog zlostavljanja dece u prošlosti.

Pročitajte još:

Policija je saopštila da ga u slučaju tretiraju kao osumnjičenog za ubistvo i da su otkrili metod kojim je ubijena Maken, ali telo nije nikada pronađeno.

Sumnja na ubistvo

Nemačka policija je objavila da slučaj vodi kao “sumnju na ubistvo” i da su ustanovili način na koji je Maken ubijena. Prema saznanjima nemačkih istražitelja, ubistvo nije bilo planirano.

Za britansku policiju ovo je još uvek slučaj nestale osobe, a nova saznanja objavljena u sredu britanski istražitelji su nazvali “značajnim napretkom”.

Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanski policajci su zamolili sve koji imaju bilo kakve informacije vezane za dva portugalska broja mobilnih telefona, da se im se jave. Osumnjičeni 43-godišnji Nijemac je bio korisnik jednog broja, a s drugog broja je stigao poziv osobe s kojom je razgovarao 30 minuta. Poziv je stigao iz područja u kojem je neposredno prije toga Madeleine McCann posljednji put viđena.

“Sve što smo ikada želeli je da je pronađemo, otkrijemo istinu i odgovorne privedemo pravdi”, naveli su roditelji Medlin Maken, Kejt i Geri, u saopštenju pre obraćanja nemačkog tužioca.

Nikada nećemo odustati od nade da pronađemo Medlin živu, ali kakav god ishod bude, moramo da znamo da bismo našli mir, naveli su roditelji.

Kejt Meken i Medlin Meken Foto:REUTERS/Chris Helgren

Hronologija nestanka

Trogodišnja britanska devojčica Medlin Maken nestala je 3. maja 2007. godine iz spavaće sobe u portugalskom letovalištu Algarve, dok su njeni roditelji bili na večeri s prijateljima u obližnjem restoranu. Tokom večeri majka Kejt otišla je da proveri svoje troje dece. Medlin nije bila tamo. Policija je alarmirana, a oko 60 gostiju i zaposlenih pretražili su kompleks do zore ne bi li našli nestalu devojčicu.

U narednim danima potraga se intenzivirala, stotine volontera su se pridružile, a granična policija i osoblje aviokompanija dobili su uputstva o slučaju i pozvani su na pojačan oprez.

Pet dana nakon nestanka ćerke oglasili su se njeni roditelji. Makenovi su u izjavi istakli da ne mogu opisati bol i očaj koji osećaju.

Portugalska policija tada je smatrala da je Medlin oteta, ali živa i da je u Portugalu. Vrlo brzo imali su i prvog osumnjičenog, a bila je reč o Britancu Robertu Muratu. Murat je tada imao 34 godine, a bavio se informatikom i nekretninama. Nikada ga nisu uhapsili, a kasnije je dobio veliku odštetu zbog napisa u britanskim medijima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment