Tužba veka: SAD optužuju Gugl za ilegalni monopol

Svet 20. okt. 202014:50
Podeli:
Foto:EPA/BORIS ROESSLER

Ministarstvo odbrane SAD planira da optuži američkog tehnološkog giganta Gugl za održavanje ilegalnog monopola nad pretraživanjem i reklamiranjem u pretragama.

Pročitajte još:

Tužba, koja će danas biti podneta, predstavlja najvažniji korak vlade u borbi protiv jedne od najvećih korporacija i njenog položaja na tržištu, prenosi Njujork tajms.

Tužba će se odraziti i na druge tehno gigante poput Amazona, Fejsbuka i Epla koje konzervativci poput predsednika Donalda Trampa ali i liberali poput senatorke Elizabet Voren kritikuju da drže monopol na tržišu zbog čega je ogromna moć koncentrisana u njihovim rukama.

Državni tužilac Vilijam Bar, koga je postavio Tramp, igrao je važnu ulogu u istrazi i on je bio taj koji je pritisnuo ministarstvo da privede slučaj kraju do septembra i podigne optužnicu.

Tužba može godinama da se razvlači i mogla bi da pokrene niz drugih tuzbi, naročito jer je pokrenuto desetak paralelnih istragaprotiv kompanije koja vlada onlajn reklamiranjem.

Ekonomisti i eksperti kažu da će se Gugl suprotstaviti optužbama uz pomoć armade advokata i tvrdnju da ne rade ništa nelegalno.

Ukoliko američka vlada na kraju pobedi, to bi potpuno promenilo jednu od najprepoznatljivijih kompanija u SAD i internet ekonomiju koju je Gugl, koji su studenti Stenforda napravili 1998. godine, podigao od nule.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar