Turska i UN se posvađale oko Kipra

Svet 24. jul. 202100:07
Podeli:
Grad Varosa Kipar
Grad Varoša na Kipru Foto:EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Turska je odbacila osudu Saveta bezbednosti UN-a zbog podrške Turske podeli Kipra i njenim planovima za ponovno otvaranje grada Varoše iz kojeg su proterani kiparski Grci. Savet bezbednosti UN (SB UN) u petak je jednoglasno usvojio deklaraciju o rešavanju kiparskog sukoba „zasnovanu na federaciji dve ravnopravne političke zajednice i zone“, izričito osuđujući „jednostrane akcije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, suprotno rezolucijama Saveta“.

„Odbacujemo deklaraciju Saveta bezbednosti UN o planu ponovnog otvaranja odmarališta Varoš, kao i izjave različitih zemalja zasnovane na neopravdanim zahtevima koji nisu u skladu sa stvarnošću na ostrvu“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova i dodaje da ni nakon decenija napora nije postignut savezni status ostrva Kipar zbog „beskompromisnog stava kiparsko-grčke administracije“.

Ovo mediteransko ostrvo je od 1974. godine podeljeno između Republike Kipar, članice Evropske unije, na jugu ostrva i Turske Republike Severni Kipar (RTCN), samoproglašene 1983. godine, koju je priznala samo Turska.

Savet bezbednosti UN (SB UN) u petak je jednoglasno usvojio deklaraciju o rešavanju kiparskog sukoba „zasnovanu na federaciji dve ravnopravne političke zajednice i zone“, izričito osuđujući „jednostrane akcije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, suprotno rezolucijama Saveta“.

Članovi Saveta „osuđuju najavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i lidera kiparskih Turaka od 20. jula 2021. o ponovnom otvaranju dela zatvorene zone Varoša“ što je, kako se ističe jednostrana radnja koja je u suprotnosti sa prethodnim rezolucijama i izjavama.

Savet traži da se ova mera otvaranja odmah povuče, kao i „sve promene napravljene u Varoši od oktobra 2020.“

Ranije su i SAD odbacile bilo kakvo rešenje za Kipar koje bi uključivalo dve države, što je predložio turski predsednik. “Mišljenja smo da samo proces koji bi vodili Kiprani, obe zone i obe zajednice, može doneti mir i stabilnost na Kipru“, rekla je američka podsekretarka za politička pitanja Viktorija Njuland.

Tokom posete severnom, turskom delu Kipra turski predsednik Erdogan rekao je da se „nikakav napredak u pregovorima ne može napraviti ako se ne prihvati da postoje dva naroda i dve države“ na ostrvu.

On je takođe proglasio nastavak ponovnog otvaranja Varoše, fantomskog grada simbola podela na ovom mediteranskom ostrvu.

Pregovori o sudbini Kipra u zastoju su od 2017. U aprilu je pokušaj ponovnog pokretanja razgovora u organizaciji UN, koje nadgledaju tampon-zonu između dva dela ostrva, završio neuspehom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar