Turska osudila otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu

Svet 15. mar 202110:49
Podeli:
Jerusalim
Foto: Video/Nova.rs

Nakon što je juče zvanično otvorena ambasada Kosova u Jerusalimu iz Turske je poručeno da je reč o "žalosnoj odluci“, te da je "najoštrije osuđuju“.

Pročitajte još:

Nakon što su pre mesec i po dana Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose, odlazeća vlada Avdulaha Hotija ispunila je juče i drugi deo obaveze prema Izraelu koju je preuzela na osnovu vašingtonskog sporazuma od septembra prošle godine i otvorila ambasadu u Jerusalimu.

Osuda koja je stigla iz Turske septembra, nakon što je sporazum ozvaničen, danas je ponovo upućena.

„Čineći to, kosovski lideri se ponašaju u suprotnosti sa utvrđenim parametrima mirovnog procesa, uključujući relevantne rezolucije Ujedinjenih Nacija o statusu Jerusalima i oštetili su viziju rešenja dve države i nadu za mir u regionu“, poručilo je ovo ministarstvo.

Navode da su odluku o otvaranju ambasade doneli „lideri naroda koji se suočio sa velikim patnjama radi sticanja svoje nezavisnosti, ignorišući nevolje Palestinaca koji decenijama žive okupirani i koji su pretrpeli ozbiljna kršenja svojih prava“.

Osim osude, uputili su još jednom poziv prištinskim zvaničnicima da odustanu od ovog koraka koji nazivaju neodgovornim i nezakonitim.

Podsetimo, najave o otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu naišle su prethodno na kritike Evropske unije, Turske, Arapske lige i Palestine, koje su pozvale Kosovo da preispita svoju odluku, te mu poručili da bi ambasadu trebalo da otvori u Tel Avivu, što je utvrđeno i rezolucijom o pitanju između Izraela i Palestine.

Sličnu poruku uputio je nedavno lično predsednik Turske, Tajip Erdogan, po svemu sudeći, novom kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju u čestitki na ostvarenoj pobedi na izborima.

Kurti se potom i sastao sa turskim ambasadorom u Prištini kojem je poručio da je priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom veoma važno za Kosovo i dobra prilika za razvoj, ali i ocenio da je mesto gde će biti ambasada – pitanje koje će se rešiti uvidom u odlazeću vladinu dokumentaciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar