Tuga u Bjelovaru: Snimili zadnji selfi par sati pre smrti

Svet 08. jun. 202110:53
Podeli:
Foto:Damir Spehar/PIXSELL

"Svaki bi trener poželeo igrača kakav je bio Luka. I ne samo to, svaki roditelj bi se ponosio sinovima poput Luke i Marija, koji su bili poštene i vedre osobe uvek spremne pomoći drugima, a pre svih jedan drugome", rekao je za 24sata.hr Darko Balaško, trener Kuglačkog kluba Bjelovar, koji je trenirao Luku od mladosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok je tihim glasom govorio o Luki M., ali i o njegovu prijatelju Mariju P., koji su izgoreli u požaru u nedelju u jutarnjim satima, Balaško pokazuje poslednju fotografiju koju su na Fejsbuku objavili Luka i Mario nekoliko sati pre tragedije. Na fotografiji koja je nastala nešto pre tri sata u noći njih dvojica sede ispred vikendice u Purićanima, bjelovarskom prigradskom naselju, a iza se vidi peka u kojoj gori vatra. Najverojatnije nakon toga su se dvojica prijatelja popela na sprat vikendice, gde su trebali da prespavaju.

No nešto je krenulo po zlu i ubrzo je izbio požar koji je zahvatio gornji deo vikendice. Prostorija koja kad se gleda golim okom nema više od 10 kvadratnih metara, kad ju je zahvatila vatra bila je poput svojevrsne zamke. Tako malu prostoriju dim je napunio za nekoliko trenutaka, dok je vatra gutala “drvenariju”. Krovište, vrata i prozor prema terasi, jer je odatle mogla i krenuti ako je vetar poneo žar iz peke. Na drugom prozoru je rešetka, tako da je jedini put, ako se to i moglo nazvati putem, vodio kroz vatrenu buktinju, prenosi 24sata.hr.

Uzrok požara nepoznat

Naravno da je to jedna od pretpostavki, koja se ne može samo tako odbaciti, jer ni istražitelji još nemaju zaključak, a istraga još traje. Istražitelji, među kojima su bili i stručnjaci Centra za kriminalistička veštačenja “Ivan Vučetić” iz Zagreba, daće tačan odgovor. Za sada je samo poznato da je isključen tehnički razlog zbog kojeg je izbio požar.

Požar u kojem su dva mladića izgubila živote jer su se najverovatnije ugušila, a vatra je, pretpostavlja se, dohvatila i njihova tela, jer je za utorak zamjenica Županijskog državnog tužioca iz Bjelovara, Larisa Kerekeš, koja je rukovodila nedeljnim uviđajem, odredila obdukciju tela, kao i prepoznavanje. Navodno su se mladići probudili i pokušali da pobegnu pred stihijom, jedinim putem koji je vodio u sigurnost – stepenicama koje su imale čeličnu konstrukciju.

Vatrogasci su dojavu o požaru u vikendici dobili u nedelju u 5.13 sati preko Centra 112, a kad su stigli na mesto tragedije, požar je već bio u razbuktaloj fazi.

„Ubrzo smo ugasili vatru. Kad smo ušli u objekt, našli smo, na naše zaprepašćenje dva mrtva tela“, rekao je Davor Đalog, zapovednik Javne vatrogasne službe Bjelovar.

„To su moj sin i njegov prijatelj“, jedva je u nedelju izustio otac jednog od dva mladića koji su živote izgubili u požaru vikendice u bjelovarskom prigradskom naselju Purićani. Očajan i od bola skrhan otac zatečen je naslonjen na automobil nedaleko od vikendice dok je u neverici posmatrao kako policija na mestu tragedije radi uviđaj. Jedna žena koja je prolazila kraj vikendice gde se zbila tragedija videla je nekoliko parkiranih automobila kraj kuće.

Svuda su išli zajedno

„U subotu pre ponoći prolazila sam pokraj te vikendice i videla parkirana četiri ili pet automobila, a iz dvorišta se čula muzika. Radilo se o nekoj veselici grupe mladića. Nisam obraćala previše pažnje pa sam produžila do svoje kuće nekih 800 metara dalje“, rekla je za 24 sata.hr žena koja je želela da ostane anonimna.

Trener Kuglačkog kluba Bjelovar priseća se da je Luka došao pre gotovo 17 godina na kuglanu. Imao je devet godina i pokazao se jako marljivim pa bi ako je trebalo trenirao, kako bi rekli, od jutra do sutra.

„Mnogi brzo odustanu, ali Luka je bio poseban. Uostalom, to se ubrzo i pokazalo, jer je kroz nekoliko godina zablistao na kadetskom prvenstvu Hrvatske. Ubrzo postaje i juniorski reprezentativac i osvajač brojnih priznanja. Kako u pojedinačnoj, tako i u paru te u klupskim takmičenjima. Bio je stožerni igrač prvoligaškog Kuglačkog kluba Bjelovar. Luka je bio mladić koji je u svakom pogledu obećavao. Rezultatima, skromnošću i vrednošću“, kaže Lukin trener.

Uostalom, Luka i Mario su svuda išli zajedno. Delili su i radno mesto u fabrici Bjelin u Bjelovaru. Prijatelj Mario se navodno čak menjao za smenu kako bi zajedno bili na momačkoj večeri jednog kolege iz društva, otkud su otišli prema nebu. Trener Balaško je Luku zadnji put video u petak, kad mu je ovaj mahnuo i rekao: “Treneru, u subotu imamo feštu u vikendici, gde pečemo prase. Vidimo se”, prenosi 24sata.hr.

Od Luke i Marija, za koje svi kažu da su bili kao braća, porukama su se oprostili brojni prijatelji i poznanici.

“Ekipa je bila kao braća, moćna i snažna. Zlo nikad ne spava, a život nije pravedan. Momci počivajte u miru… Iskreno saučešće porodicama”, “Koja tuga. Saučešće porodicama i neka im Bog da snage da izdrže. Luka i Mario, počivajte u miru”, „Momci, počivali u miru Božjem. Čuvali vas anđeli nebeski”.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar