Tri poruke Dimitrija Medvedeva Zapadu od kojih se ledi krv u žilama

Svet 12. maj. 202211:03 > 11:07
Podeli:
Dimitrij Medvedev Foto: Alexey NIKOLSKY / AFP / Profimedia

Dimitrij Medvedev, bivši ruski predsednik i dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, reagovao je jutros na vesti da se Finska i Švedska približavaju traženju članstva u NATO.

Medvedev je na Telegramu napisao:

„U kontekstu proksi rata (Rusija tvrdi da je rat u Ukrajini zapravo ‘rat preko posrednika’ koji NATO vodi sa Rusijom prim. aut.) koji su zapadne zemlje pokrenule sa Rusijom, želim još jednom vrlo jasno da artikulišem stvari koje su već toliko očigledne svim razumnim ljudima.

1. Pumpanje Ukrajine oružjem od strane zemalja NATO-a, obuka njenih trupa da koriste zapadnu opremu, slanje plaćenika i izvođenje vežbi od strane zemalja Alijanse u blizini naših granica povećavaju verovatnoću direktnog i otvorenog sukoba između NATO i Rusija umesto njihovog ‘rata po punomoćju’.

2. Takav sukob uvek ima rizik da se pretvori u punopravni nuklearni rat.

3. Ovo će biti katastrofalan scenario za sve

Pročitajte još:

Na kraju, naveo je pozivom da zapad „ne laže sebe i druge“ i „ne guši se sopstvenom pljuvačkom u paroksizmima rusofobije!“

Podsećamo, Finska je danas napravila prvi zvaničan korak ka ulasku u NATO. Finski predsednik Sauli Niinisto i premijerka Sana Marin saaopštili su danas da "Finska mora bez odlaganja da podnese zahtev za članstvo"

Članstvo u NATO-u ojačalo bi bezbednost Finske. Kao članica, ojačali bi ceo savez. Finska pod hitno mora podneti zahtev za članstvo u NATO-u. Nadamo se da će koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti preduzeti u narednim danima", stoji u zajedničkoj izjavi.

Sve današnje vesti iz Ukrajine pratite u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Ruska vojska raketirala Odesu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar