Tramp pomilovao 15 osoba, uključujući Papadopulosa

Svet 23. dec. 202008:31
Podeli:
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Američki predsednik Donald Tramp pomilovao je 15 osoba, uključujući republikance koji važe za njegove snažne pristalice, zvaničnike predizborne kampanje 2016. godine, koji su povezani sa istragom o umešanosti Rusije, kao i osuđene za masakr u Bagdadu 2007. godine.

Među pomilovanima su bivši Trampov pomoćnik u predizbornoj kampanji Džordž Papadopulos i advokat Aleks van der Zvan. Obojica su kratko odslužila zatvorske kazne.

Pročitajte još:

Tramp je pomilovao i četvoricu radnika obezbeđenja umešanih u masakr u Iraku 2007. godine, kao i dvojicu bivših kongresmena, prenosi BBC.

Papadopulos je priznao 2017. godine da je lagao FBI o vremenu sastanka sa navodnim posrednicima Rusije tokom izborne kampanje 2016. godine.

On je prvi bivši Trampov pomoćik koji je uhapšen u istrazi o navodnoj umešanosti Rusije, koju je predvodio specijalni savetnik Robert Miler.

On je lažno tvrdio da se sastao s dve osobe koje su povezane sa Rusijom pre nego što je počeo da radi za kampanju Trampa, ali se zapravo sa njima sastao nakon što se pridružio kampanji.

Papadopulos je na Tviteru zahvalio Trampu rekavši da pomilovanje mnogo znači njemu i njegovoj porodici.

Van der Zvan je, takođe, priznao da je dao lažnu izjavu tokom Milerove istrage.

„Današnje pomilovanje pomaže da se ispravi nepravda koju je Milerov tim naneo toliko mnogo ljudi“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Tramp je pomilovao i bivše republikanske poslanike Krisa Kolinsa i Dankana Hantera.

Tramp je preinačio i kazne za još pet osoba.

Očekuje se da će pomilovati još osoba pre nego što napusti mesto predsednika narednog meseca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram