Talibani: Jaki odnosi s Nemačkom su nam posebno važni

Svet 07. sep. 202109:10
Podeli:
Talibani Avganistan Kabul
Talibani u Kabulu Foto:EPA-EFE/STRINGER

Portparol talibanskog pokreta Zabihulah Mudžahid izjavio je za nemački "Bild" da kancelarka Angela Merkel ima posebno mesto u Avganistanu i pozvao je u posetu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mudžahid je poručio da talibani žele da naprave potpuno bezbedno okruženje u Avganistanu u kojem će se svi svetski lideri osećati komforno.

„Želimo da napravimo potpuno snažno i bezbedno okruženje u Avganistanu koje će prihvatiti sve zemlje sveta i u koje će svi svetski lideri verovati. Nemački zvaničnici bi trebalo da dođu u posetu našoj zemlji, a za Angelu Merkel imamo posebno mesto“, rekao je Mudžahid.

On je naglasio kako su jaki odnosi sa Nemačkom od izuzetne važnosti za Avganistan.

„Mi, pre svega, želimo dobre odnose sa Nemačkom. Islamski Emirat biće vlada svih Avganistanaca i želimo da Nemačka ima najbolji mogući diplomatski odnos sa našom novom vladom“, istakao je Mudžahid.

On je poručio kako je Nemačka naročito potrebna Avganistanu u zdravstvenom sektoru koji je ugrožen pandemijom i ratnim dešavanjima.

„Želimo da nam Nemačka pomogne u humanitarnom sektoru. Potrebni su nam i u zdravstvenom sektoru, trebaju nam i u sektoru obrazovanja i infrastrukture“, poručio je portparol talibanskog pokreta.

Iako Berlin još nije priznao novu talibansku vladu, Nemačka je izrazila spremnost da pruži humanitarnu pomoć Avganistanu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar