Tajni ugovor: Kako je Britanija nadmudrila EU oko vakcina

Svet 02. maj. 202115:44 > 15:51
Podeli:
Astrazeneka vakcina
Astrazeneka vakcina Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Britanske vlasti su kompaniji AstraZeneka dale dozvolu za korišćenje domaćih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju 717.000 doza vakcina protiv koronavirusa namenjenih Australiji.

Pročitajte još:

AstraZeneka je u februaru i martu, kada je EU zahtevala od Velike Britanije da deo svojih doza preusmeri u Evropu kako bi nadoknadila manjak ponude, umjesto u EU, isporučila najmanje dve pošiljke vakcina Australiji, prenosi Telegraph.

Uprkos tome što su se pregovori između zemalja sprovodili u tajnosti, novinari Telegrafa su saznali da je početkom ove godine AstraZeneka dobila dozvolu za izvoz u Australiju, s time da je zauzvrat Britanija dobila pristup 10 miliona doza vakicina koje je proizveo Indijski institut za lekove.

Već primila 5 miliona doza iz Indije

Prema ugovoru između Velike Britanije i AstraZeneke, ovaj dogovor je bio legalan, jer sporazum omogućuje kompaniji da nadoknadi svaku nestašicu u domaćoj proizvodnji nabavkom doza iz svojih inostranih pogona.

Ovaj dogovor takođe pokazuje da je Australija osigurala dovoljne količine vakciina, dok je Britanija nastavila da dobija potreban broj doza kako bi ispunila svoje ciljeve. To nije promenilo ukupan broj doza koje bi Velika Britanija trebalo da dobije od AstraZeneke, koji još uvek iznosi 100 miliona.

Foto:EPA-EFE/Leszek Szymanski

Velika Britanija je u martu primila 5 miliona doza iz Indije, iako je sada upitno hoće li indijske vlasti pristati da pošalju preostali deo pošiljke u trenutku kada dnevno beleže više od 350.000 infekcija dnevno. Ostaje nejasno da li je Australija jedina zemlja koja ima korist od takvog sporazuma.

Velika Britanija je od više farmaceutskih kompanija naručila 517 miliona doza vakcina, što je dovoljno da dva i po puta imnunizuje čitavu populaciju sa tri doze.

Moguće zahlađenje odnosa s EU

Prve informacije o britanskom ugovoru s Australijom pojavile su se 8. aprila, kada je Sandej Morning Herald izvestio da je u Australiju dopremljeno 717.000 doza proizvedenih u Velikoj Britaniji.

Foto:EPA-EFE/Piroschka van de Wouw

Prva serija od 300.000 doza dopremljena je 28. februara, nekoliko nedeljea nakon što je Evropska komisija usvojila ograničenja za izvoz vakcina koje su proizvedene u EU. Druga je pristigla nakon što je Brisel službeno blokirao AstraZenekin zahtev za isporuku 250.000 doza u Australiju iz Italije.

Ovaj sporazum mogao bi dodatno da razljuti EU koja već sada tuži AstraZeneku zbog kašnjenja isporuke vakcina.

AstraZeneka nije komentarisla navode.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar