„Svi smo u bazi“: Vijesti otkrivaju kako radi DPS „mašina“

Svet 17. jun. 202020:12
Podeli:
Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Demokratska partija socijalista (DPS) ima pristup podacima o građanima koji nisu dostupni ostalim partijama preko biračkog spiska, a u bazi koja sadrži te podatke procenjuje da li će ih građani glasati na izborima. Opštinskim odborima su za kampanju 2016. na raspolaganju bili i ministri u Vladi Crne Gore, što se može eksplicitno videti u zapisniku sa partijske sednice u Kotoru, u kom sadašnji predsjednik Opštine Željko Aprcović kaže da mu je to u razgovoru saopštio tadašnji premijer i šef DPS-a, a sadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Podgoričke Vijesti pišu da su se na više načina uverile u autentičnost dokumenata, između ostalog, i uvidom u e-mail koji je distribuiran članovima Opštinskog odbora u Kotoru, a autor kreiranih dokumenata je onaj koji je kreirao i vršio izmene i na izvodu iz baze glasača.

I ime oca i rođeno prezime

Izvod iz baze za dva biračka mesta u Kotoru, oba u naselju Škaljari, otkriva da DPS ima pristup podacima iz biračkog spiska – prezime, ime, adresa, jedinstveni matični broj građana, pol, datum, državu i mesto rođenja, ali i ime oca i rođeno prezime, što birački spisak ne sadrži, kako se navodi u Zakonu o biračkom spisku.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Ti podaci se mogu naći u Centralnom registru stanovništva koji vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. U članu 19 Zakona o Centralnom registru stanovništva navodi se da organi i drugi korisnici podatke iz Centralnog registra mogu koristiti isključivo za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti i da se podaci iz CR mogu koristiti za statističke, naučne, istraživačke i druge namene, bez oznake identiteta lica na koje se podaci odnose. I birački spisak i Centralni registar stanovništva vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova i ono je odgovorno za njihovo čuvanje, korišćenje podataka i sl.

Prva procena, druga procena…

U bazi stoje i sledeći podaci – da li je upisani ili upisana član partije, da li je siguran glasač i kako je glasao na izborima 2012. 2013. i 2014. godine, te procene kako će glasati na izborima 2016. Sigurni glasači se označavaju plusom, a oni koji po proceni neće glasati za DPS – minusom. Tu su i šifrovane oznake: A što označava apstinenta, I – osobu koja živi ili značajno vreme provodi u inostranstvu (npr. pomorci), N – nezainteresovan ili nepoznato i R – osoba sa kojom treba obaviti razgovor.

Baza u koju Vijesti imaju uvid sadrži i tri procene koje obično rade različite osobe, a postoji i kategorija napomena – od toga u kojoj je građanin partiji, do podataka da li je u inostranstvu, da li je na neki način povezan sa nekom institucijom (npr. Dom starih) i slično. Demokratski front je još 2012. godine optužio DPS da vodi bazu „siguran glas“ i tada su optužili šeficu administracije Filozofskog fakulteta u Nikšiću Nadu Martinović da je zadužena za nju, što je ona negirala.

Vešović, Miranović, Aprcović..

Foto: Printscreen/YouTube/Vijesti Online

Među imenima onih koji su, prema bazi, radili procene za DPS, najpoznatiji su predsednik Opštinskog DPS u Podgorici i zamenik gradonačelnika glavnog grada Časlav Vešović, direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović, sadašnji predsednik Opštine Kotor Željko Arpcović i bivši vaterpolo reprezentativac i odbornik DPS u Kotoru Mirko Vičević.

Tu su i imena brojnih lokalnih funkcionera.

Da li je procena omanula

Iako očigledno provereni kadar radi procene, DPS-ove projekcije za ova dva biračka mesta, bar u svojoj trećoj iteraciji, nisu bile naročito pouzdane. Na spisku se vidi da je posle treće (od četiri planirane) procene, DPS planirao da će na biračkom mestu imati 192 glasa. Međutim, rezultati izbora pokazuju da je na tom biračkom mestu za DPS glasalo 136 građana, što je 28% manje od projektovanog. Slično je i na biračkom mestu 15 gde se očekivalo da 160 građana glasa DPS, ali je glasalo 126, odnosno 22% manje.

Demokratska partija je 2016. izgubila vlast u Kotoru, koju su tada formirale Demokrate, Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA. DPS se ipak 2019. vratio na vlast kada je predsednik Opštine Vladimir Jokić smenjen presudnim glasom odbornice sa liste SDP Brunom Lončarević, koja je isključena iz te partije.

Komentari

Vaš komentar