Podeli
Foto: EPA-EFE/ANSA/CLAUDIO PERI

Emisije ugljendioksida u aprilu su na svetskom nivou u proseku pale 17 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali su onda opet u međuvremenu porasle, pa su sada pet odsto od prošlogodišnjih.

Izvršni direktor Međunarodne energetske agencije (IEA) Feit Birol rekao je da svet ima samo šest meseci da promeni smer klimatske krize i onemogući postkarantinsko povećanje emisija stakleničkih gasova koje bi nadjačale napore za suzbijanje klimatske katastrofe, piše Gardijan.

“Ova je godina je poslednji period koji imamo, ako ne želimo da vidimo povratak ugljenika”, dodao je Birol.

Vlade zemalja širom sveta tokom narednih pet meseci planiraju da potroše devet biliona dolara kako bi spasile svoje ekonomije od posledica pandemije koronavirusa. Birol kaže da će taj novac odrediti smer globalne ekonomije u naredne tri godine te da emisije štetnih gasova tokom tog perioda moraju početi naglo da padaju ili da nestanu. Ako se ne dogode ni pad ni nestanak, postavljeni ciljevi za suzbijanje globalnog zagrevanja neće biti ostvarivi.

“Iduće tri godine odrediće idućih 30, ali i one koje će doći posle njih”, rekao je Birol, “Ako ne preduzmemo nešto, emisije će se sigurno ponovno povećati. Ako se emisije vrate, teško će se u budućnosti spustiti. Zato apelujemo na vlade da finansijske pakete za oporavak učine održivima.”

Komentari

Vaš komentar