Šveđani i dalje neće maske, ne slušaju SZO

Svet 03. dec. 202018:10
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Fredrik Sandberg/

Nema još potrebe za nošenje maski u Švedskoj, rekao je u četvrtak vodeći epidemiolog te zemlje koja ima više od 7000 umrlih od početka epidemije covida-19. Tagnel je to izjavio dan nakon što je SZO objavila preporuke o široj uporabi maski.

Svetska zdravstvena organizacija je u sredu objavila da bi ljudi, uključujući decu stariju od 12 godina, onde gde se epidemija širi uvek treba da nose maske u prodavnicama, na radnim mestima i u školama u kojima nije moguće odgovarajuće provetriti prostorije, Takođe, prema preporuci SZO maske treba nositi i pri dolasku gostiju u dom građana.

Švedska zdravstvena agencija, koja stoji iza švedske strategije protiv zatvaranja, odbacila je preporuke nošenja maski, navodeći kao razlog slabe dokaze o njihovoj efikasnosti i strah da bi se maske mogle koristiti kao izgovor protiv izolacije pri pojavi simptoma.

„Maske za lice su potrebne u nekim situacijama. Te situacije nisu se još pojavile u Švedskoj, s obzirom na naš dijalog sa regijama“, rekao je Anders Tegnel, vodeći švedski epidemiolog na konferenciji za medije.

„Sve dosadašnje studije sugerišu da je puno važnije održavati razmak nego nositi masku“, rekao je Tegnel.

Foto: EPA-EFE/Henrik Montgomery

Premijer Stefan Lofven objavio je u četvrtak da srednje škole prelaze na onlajn nastavu do kraja godine u pokušaju suzbijanja ozbiljnog drugog talasa koronavirusa.

Švedska je u četvrtak potvrdila 35 novih žrtava covida-19, čime je ukupan broj umrlih porastao na 7007.

U protekla 24 sata ima 6485 novih zaraza, manje nego pre dve nedelje, kada je registrorana7240 zaraza.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veća u poređenju sa njenim nordijskim susedima, ali niža od nekoliko evropskih zemalja koje su se odlučile za zatvaranje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar