Sve afere Sebastijana Kurca: Od političkog vunderkida do skandal majstora

Svet 11. okt. 202115:32
Podeli:
Sebastijan Kurc Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Sebastijan Kurc, nekada čudo od deteta evropske politike i najmlađi austrijski kancelar u istoriji, podneo je ostavku u subotu uveče. Iako je uživao veliku popularnost, mnogobrojni skandali u koje je bio umešan primorali su ga na ovakvu odluku i po drugi put koštali funkcije.

Pročitajte još:

Glasanje o nepoverenju Sebastijanu Kurcu bilo je najavljeno za utorak na posebnoj sednici parlamenta, ali je sednicu pretekla njegova odluka o ostavci.

„Moja zemlja je važnija od mene samog. Sada su potrebni stabilni uslovi. Stoga bih želeo da napravim prostor za rešavanje zastoja”, rekao je Kurc novinarima.

Podmćivanje medija i nameštena istraživanja

Do ostavke kancelara je dovela istraga zbog trošenja državnog novca za plaćanje nameštenih istraživanja koji su objavljivani u tabloidima, a koje njega i njegovu Narodnu partiju Austrije (OVP) prikazuju u pozitivnom svetlu.

Austrijsko Tužilaštvo za privredni kriminal sredinom prošle nedelje naredilo je pretres središta OVP-a, kancelarija nekoliko ministarstava i stanova najbližih saradnika kancelara. Prema navodima Tužilaštva, u periodu između 2016. i 2018. godine „resursi ministarstva finansija korišćeni su za finansiranje delimično manipulisanih ispitivanja javnog mnjenja koja su služila isključivo stranačkom političkom interesu“.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Tužioci tvrde da je neimenovana medijska kompanija „primila uplate“ u zamenu za objavljivanje ovih istraživanja. Iako nije otkriveno o kojoj kompaniji je reč, austrijski mediji naširoko pišu da je reč o tabloidu „Österreich“.

Afera “Ibica”

Prethodno, u maju ove godine, Kurc jue potvrdio da je pod istragom zbog lažnog sveočenja u aferi “Ibica”. U ovom slučaju nije bio optužen, ali su austrijske vlasti sumnjale su da je lažno svedočio pred parlamentarnim odborom koji je istraživao pomenutu aferu.

Reč je o aferi koja je 2019. godine oborila prvu vladu u kojoj je Kurc bio kancelar. U centru “Ibice” bio je Kurcov koalicioni partner Hans Kristijan Štrahe koji je tajno snimljen u vili na španskom ostrvu kako pregovora sa navodnom nećakom ruskog oligarha o povlasticama koje bi mogla da dobije u Austriji ukoliko za uzvrat pristane da finansira njegovu stranku.

Štrahe je podneo ostavku na mesto vicekancelara, a na izborima koji su usledili OVP je osvojila najviše glasova i formirala vladu sa strankom Zeleni. Kurc je ostao kancelar, a istraga o aferi “Ibica” je nastavljena.

Opozicione stranke Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i NEOS podneli su prijavu protiv austrijskog kancelara i njegovog saradnika tvrdeći da je Kurc lagao odbor kada je svedočio o bivšem koalicionom parteru. Kancelar se branio rečima da je uvek govorio istinu i da su se “neke stvari dogodile davno”.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Zavera protiv crkve

Bivši kancelar vodio je oštru kampanju protiv izbegličke krize i odigrao ključnu ulogu u zatvaranju rute Zapadnog Balkana blokirajući priliv izbeglica u Evropu. Na takav narativ rimokatolička crkva nije gledala blagonaklono i često ga javno kritikovala. Zbog toga je austrijska vlada počela da vodi negativnu kampanju protiv crkve, što potvrđuju procurili mejlovi koje je slao nekadašnjem ministru finansija Tomasu Šmitu.

U njima se vidi da je devet dana nakon što je ministarstvo finansija 2019. godine dobilo zahtev za pravljenje spiska svih poreskih povlastica verskih zajednica, ministar dobio nalog od Kurca da „da gas“ protiv predstavnika crkve.

Pošto je Šmit pomno pratio naredbe kancelara, ubrzo je usledila i nagrada. U jednoj od SMS poruka Šmid je od Kurca tražio uveravanja da će za svoje angažovanje dobiti poziciju koja ima realnu moć, na šta mu je kancelar odgovorio: „Ne brini, dobićeš sve što želiš“. Dve nedelje kasnije Šmit je postavljen na mesto šefa državnog holdinga OeBAG.

Afera sa maskama

To nije prvi put da Kurc „pomaže svoje prijatelje“. Naime, u jeku pandemije koronavirusa praktično je namestio posao sa maskama porodičnoj firmi njegove lične asistentkinje Lise Visar, naredivši obavezno nošenje isključivo FFP2 maski nad čijom proizvodnjom je ta firma imala monopol.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Ko će biti novi kancelar?

Iako je Kurc poneo ostavku, vlada nije pala. Zeleni, koalicioni partner OVP-a, tražio je samo da se kancelar zameni, ali da vlada ostane. Predlog za novog kancelara je Aleksander Šalenberg, aktuelni ministar spoljnih poslova. Šalenberg važi za vrhunskog diplomatu, koji bi mogao da „smiri strasti“ u vladajućoj koaliciji. Kurc će ostati u parlamnetu kao šef poslaničke grupe.

BONUS VIDEO: Viktor Marković, Nenad Milosavljević o Pandorinim papirima, aferama i odlikovanju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar