Sutra izbori u Crnoj Gori: Neizvesniji nego ikad

Svet 29. avg. 202009:15 > 09:16
Podeli:
izbori u crnoj gori
Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

U Crnoj Gori se sutra održavaju parlamentarni izbori, a u izbornu trku ulazi šest koalicija i pet političkih partija.

Ovo su 11. izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon sticanja nezavisnosti. Uz parlamentarne, biće održani i lokalni izbori u Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Izborna tišina počela je u ponoć. Biračko pravo u Crnoj Gori ima 541.232 građana. U odnosu na predsedničke izbore, održane 15. aprila 2018. godine, broj birača povećan je za oko 8.600.

Prvi put u kampanji aktivna je Srpska pravoslavna crkva (SPC) koju vlast vidi kao glavnog protivnika. Izbori se održavaju u ambijentu starih podela i pojačanih tenzija zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, ali i korona krize i propale turističke sezone.

Vladajuća Demokratska partija socijalista predsednika Mila Đukanovića sebe predstavlja kao zaštitnika države.

Osim DPS-a, ključni akteri su koalicija oko desno orijentisanog Demokratskog fronta, koja je kampanju počela u jednom manastiru i koja se predstavlja kao zaštitnik interesa crkve.

Koalicija oko Demokratske Crne Gore kampanju temelji na priči oko pomirenja, ali su dominantno okrenuti prosrpskim biračima.

Izbori bi mogli biti neizvesniji u odnosu na prethodne, procena je analitičara bazirana na anketama javnog mnjenja, a prevagu bi mogle da odnose manje građanske stranke.

Pročitajte još:

Zbog koronavirusa nije bilo velikih skupova, na otvorenom je dozvoljeno okupljanje najviše 100 ljudi, a kampanja se dominanto vodi preko društvenih mreža i portala, evidentan je rad na terenu i direktno obraćanje biračima.

Poslednjih dana, međutim, litijama protiv Zakona o slobodi veroispovesti prisustvuju hiljade ljudi, iako je zbog koronavirusa zabranjeno na otvorenom okupljanje više od 100 građana. Crkva se ogradila od organizacije, ali su na litijama istaknuta sva crkvena obeležja.

Rektor Cetinjske bogoslovije i jedan od najbližih saradnika mitropolita Amfilohija Gojko Perović izjavio je da niko nema blagoslov za bilo kakva okupljanja na dan izbora u nedelju 30. avgusta i pozvao sve, naročito verujuće ljude, da ne organizuju nikakve proteste nalik litijama.

„Ukoliko neko opravdano brine za regularnost izbora ili moguće mahinacije prilikom brojanja, hrabri i slobodni ljudi imaju načina da brane svoju izbornu volju bez ishitrenih i nasilnih postupaka, onako recimo, kako je narod sa sveštenstvom branio svetinje u prethodnom periodu“, naveo je on u izjavi za javnost.

U delu javnosti se spekuliše da bi na dan izbora obe strane mogle da proglase pobedu i da je moguće da dođe do incidenata. Crnogorska policija je saopštila da raspolaže operativnim podacima da „pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira“ na dan izbora. Predsednik UO Centra za monitoring Zlatko Vujović kazao je takve poruke zabrinjavaju.

„Ja duboko verujem da ipak ne postoje stranke koje bi bile spremne da na taj način dođu na vlast ili da zadrže vlast. Ja duboko verujem da se tako nešto neće desiti, ali treba biti obazriv“, kazao je Vujović.

Komentari

Vaš komentar