Ulične borbe u Bejrutu: Šest mrtvih u sukobu policije i pripadnika Hezbolaha

Svet 14. okt. 202111:53 > 14:49
Podeli:

Nasilje na ulicama Bejruta traje već nekoliko sati, a šest osoba je ubijeno u oružanom sukobu policije i pristalica militantne grupe Hezbolah. Do sukoba je došlo kada je grupa Hezbolah pozvala na protest, jer je sud odbacio optužbe protiv sudije koji je radio na slučaju eksplozije koja se dogodila prošle godine.

Zašto su članovi Hezbolaha besni?

Militantna i politička grupa koju podržava Iran, veliki je protivnik sudije Tareka Bitara. On je jedan od najpopolarnijih sudija u Libanu, a prošle godine dodeljen mu je slučaj eksplozije koja je ubila više od 200 ljudi. Bitar je tražio ispitivanje najviših političkih i bezbednosnih zvaničnika, a ove nedelje izdao je nalog za hapšenje bivšeg ministra finansija Alija Hasana Halila, visokog zvaničnika iz stranke Amal povezane sa Hezbolahom. Vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah, optužio je sudiju za politizaciju i pozvao pristalice da se pobune.

Šta se događa na ulicama Bejruta?

Pristalce Hezbolaha krenule su u marš ka Palati pravde u glavnom gradu Libana. Policija je ubrzo intervenisala, a pucnji su odjeknuli Bejrutom. Libanski Crveni krst saopštio je da je pet ljudi ubijeno, a više od 30 ranjeno. Nekoliko sati nakon izbijanja nereda, pucnjava još uvek traje.

Vojska je istakla da će pucati na bilo koga ko remeti javni red i mir, dok vođe Hezboaha tvrde da neće biti naterani na građanski rat.

„Oni žele da nas uvuku u građanske sukobe, a mi to nećemo dozvoliti. Jasno da su oni koji su pucali na demonstrante ranije organizovani“, rekao je zvaničkih organizacije koju podržava Iran.

Nadžib Mikati, premijer Libana, razvoj situacije prati iz sedišta Ministarstva odbrane.

„Vojska nastavlja sa sprovođenjem mera na terenu, obnavljanjem sigurnosti i hapšenjem onih koji su umešani u nerede“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO Nova eksplozija u La Palmi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar