Štab u Hrvatskoj najavio nove mere u jadranskim županijama

Svet 22. jul. 202112:18
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

"Nakon jako dobrih devet nedelja, od kojih smo poslednje tri nedelje tjedna imali stagnaciju, sada prvi put imamo osetniji porast novih slučajeva zaraze", poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković je na početku sednice Vlade.

PROČITAJTE JOŠ:

Istaknuo je kako će se na Jadranu više kontrolirati masovna događanja, kako je najavio i ministar Davor Božinović.

„Trebamo da budemo oprezni s obzirom na turističku sezonu. Uočljivo je da su najveći brojevi u četiri dalmatinske županije, koje su sve turističke destinacije, i zbog toga će Štab u taj deo Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mere kako bi se limitiralo širenje zaraze i ograničilo masovna događanja. Vlada vodi računa o zdravstvenom, ali i finansijskom, privredom aspektu. A tu je vrlo važna uloga lokalnih i županijskih štabova, vidimo da ima nekad kontradiktornih stavova, a ova odluka će smanjiti marginu nesporazuma“, istaknuo je, prenosi 24sata.hr.

Nove mere jadranskim županijama

Ministar Davor Božinović rekao je na sednici Vlade da ne bi smeli da podcenjuju trend rasta novozaraženih, posebno uzimajući u obzir delta soj koji se širi Evropom pa je objasnio kako će se primenjivati mere.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Uvode nužne epidemiološke mere u četiri dalmatinske županije gde je zabležen porast novozaraženih. U poslednjih 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 179 novih slučajeva zaraze.

Najviše slučajeva zabeleženo je u Zadarskoj županiji, Splitskoj županiji, gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objasnio je na koji način će se primenjivati nove mere.

„Smatramo da se trendovi rasta novozaraženih poslednjih dana ne bi smeli podcenjivati posebno ako se uzme u obzir činjenica da se zaraza novom delta varijantom širi celom Europom. Za Hrvatsku je takav razvoj situacije dodatno složen tajmingom ulaska u špicu sezone što podrazumeva boravak velikog broja stranih ali i domaćih gostiju na Jadranu“.

Dodao je da su pooštrili mere ulaska iz trećih država sa visokom stopom incidencije poput Velike Britanije, Ruske Federacije, kako bi se osigurao status sigurne turističke destinacije. Rekao je kako pripremaju novi set nužnih epidemioloških mera koje će važiti od ponedeljka, prenosi 24sata.hr.

Foto: EPA/MAURITZ ANTIN

„Nova odluka koja će biti objavljena sutra stavlja naglasak na kontrolu sprovođenja protivepidemioloških mera s obzirom na intenzitet i veliki broj letnih događanja i okupljanja u priobalju. Njihov nadzor je moguć jedino potpunim angažmanom Štaba i ostalih službi na razini jadranskih opština, gradova i županija, koje imaju ovlašćenja za sva okupljanja i događanja, za koja procene da su epidemiološki teško kontrolabilna, da ne izdaju saglasnost za njihovo održavanje“, kazao je Božinović.

Premijer poziva ljude da se vakcinišu

Što se tiče vakcinacije, rekao je kako se bliže brojki 48 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva jednom dozom.

„Ponovno pozivam sve one koji imaju strahove da se informišu i poklone poverenje struci i medicini“, poručio je Plenković.

Od 100 posto hospitalizovanih, 94 odsto nije vakcinisano.

„To je jako važno za znati i naglasiti. Svako ko nije vakcinisan, sebe stavlja u rizik“, poručio je premijer dodavši kako ljudi treba da se vakcinišu sada, a ne na jesen, kako ne bismo skratili turističku sezonu, ali i kako bi u jesen i eventualni novi talas ušli zaštićeniji.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Vakcnisanje i izdavanje potvrda u apotekama

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš istaknuo je kako su zadnje dve nedelje najveći broj novih slučajeva zabeležili Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Grad Zagreb i Primorsko-goranska županija. Zadnjih nedelju dana, naglasio je, imamo porast novih slučajeva u celoj Hrvatskoj za 46,1 odsto, prenosi 24sata.hr.

„Situacija je u pojedinim županijama upozoravajuća, stoga zahteva dodatno pojačano praćenje i oprez. Mala žarišta vrlo lako mogu preokrenuti situaciju, a nepotrebno. U cilju povećanja dostupnosti vakcina i izdavanja KOVID potvrda o vakcinaciji, Veće lekarske komore jednoglasno je podržalo predlog Ministarstva zdravstva o sprovođenja vakcinacije i izdavanja potvrda i u apotekama“, najavio je hrvatski ministar novost.

Vakcinacija će se, dodao je, obavljati pod nazorom lekara. U toku je informatička priprema za njihovo uključivanje u ovaj proces.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar