Šta dobiješ kada se usudiš da kritikuješ Kinu? 18 godina zatvora

Svet 30. jul. 202107:09
Podeli:
Sun Dawu
Sun Dawu Foto:Tanjug/Legal Team of Dawu Group via AP

Iako je milijarder, ime Sun Davu svetskoj javnosti do skoro nije bilo poznato. „Slavnim“ ga nije učinio neki poslovni uspeh, već presuda kojom je osuđen na 18 godina zatvora. Njegov greh je - kritika vlasti.

Pročitajte još:

Sun Davu je uzgajivač svinja i poljoprivredni magnat iz provincije Hebei. Njegova kompanija „Davu grupa za poljoprivredu i stočarstvo“, koja ima 9.000 zaposlenih, jedna je od najvećih u Kini, čiji široki spektar poslova obuhvata sve od proizvodnje hrane za kućne ljubimce do izgradnje škola i bolnica.

Davu je kompaniju osnovao je 1985. godine, kada je imao 31 godinu. Počeo je sa 50 svinja i 1.000 pilića, a nakon 38 godina rada njegova firma našla se u Top 500 preduzeća u Kini.
Sun Davu je nekada uživao političku popularnost. Prestižni kineski univerziteti su ga pozivali da drži predavanja o preduzetništvu i ruralnim reformama. Međutim, sve se promenilo kada je počeo da daje smele i kritičke izjave o Kini i kineskom društvu. Godine 2003. osuđen je na tri godine zatvora za „ilegalno prikupljanje javnih sredstava“, nakon što je na sajtu svoje firme objavio članak u sećanje Li Šendž, kineskog liberalnog intelektualca.

Deceniju kasnije, tačnije 2015. godine, javno je podržao uhapšene tokom „Slučaja 709“, odnosno masovnog hapšenja advokata građanskih prava. Takođe, bio je prvi koji je, četiri godine kasnije, kritikovao kinesku vladu zbog zataškivanja svinjskog afričkog gripa, koji je naneo veliku materijalnu štetu ne samo njegovim farmama, nego i poljoprivrednoj industriji čitave zemlje.
Poslednji slučaj zbog kojeg je završio na sudu je zapravio manji imovinski spor iz 2020. godine. U novembru iste godine uhapšen je sa još 20 ljudi, među kojima je bila i njegova žena i dva sina i snaje. Bio je pod prismotrom pet meseci, da bi bio zvanično bio sudski gonjen od aprila ove godine.

Tokom perioda koji je prethodio sudskom saslušavanju, Sun je navodno negirao optužbe i sebe opisivao kao „izvanrednog člana Komunističke partije“. Ipak, priznao je da je napravio greške i da želi da preuzme svu odgovornost. Izjavio je da želi sam da odgovara za sve kazne, ma koliko bile drastične, u zamenu za oslobađanje njegovih najbližih, prenose kineski mediji.

Suđenje je održano u periodu od 15. do 19. jula. Sud je presudio da je Davu kriv i da je počinio sledeće zločine: okupljanje ljudi radi napada na državne organe, ometanja javnih poslova, ilegalno rudarstvo, nezakonito zauzimanje poljoprivrednog zemljišta i nezakonito prikupljanje javnih sredstava. Takođe, proglašen je krivim i za „izazivanje nevolje“ što je je česta optužba koju kineske vlasti koriste protiv aktivista.Osuđen je na 18 godina zatvora i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 3,11 miliona juana (400. 000 evra), izvestio je People’s Daily.

Davu nije bio jedini osuđen. Njegov sin je dobio 12 godina zatvora, njegova dva brata osuđena su na 12 i devet godina, dok je 19 zaposlenih u njegovj firmi osuđeno na zatvorske kazne od jedne do 12 godina.

Njegovi advokati saopštili su da su „veoma razočarani što je sud u ignorisao nevinost optuženog i proglasio ga krivim za sve optužbe“.

Ovaj slučaj zapravo je samo nastavak niza obračuna kineskih vlasti sa preduzetnicima. Kako izveštava BBC, Kina je počela da suzbija moć velikih biznisa i preduzetnika, a velike tehnološke kompanije kao što su Alibaba, Didi i Tencent trenutno su pod istragoma.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar