Srbin zapalio Trampove ekstremiste pričom o 5. oktobru

Svet 30. jan. 202123:19 > 23:26
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

Saga oko nedavnog juriša na Kapitol Hil se i dalje nije stišala, iako Donald Tramp više nije predsednik, a većina onih koji su upali u zgradu gde se nalazi Senat i Kongres pohapšeni. Sada pojedini američki mediji otkrivaju pozadinu cele priče i da je glavnu ulogu imao ni manje ni više nego sprski profesor koji je podstakao Trampove pristalice. Da stvar bude bolja ili gora, što zavisi ko kako gleda na celu priču, upad u Kongres mnogi su poredili sa 5. oktobrom 2000. godine u Srbiji i čuvenim upadom demonstranata u Skupštinu Srbije. Od ličnosti, opet, u celoj priči imao je Slobodana Miloševića, Milorada Ulemeka Legiju i još sijaset drugi "likova", pa i čuvene otporaše". U svakom slučaju ludilu nikad kraja.

E sad, otkud u celoj priči jedan naučnik iz Srbije, doktor nauka, za koga mintpressnews tvrdi da je postao motivacioni govornik ekstremnim desničarima koji su pohapšeni, jer su nameravali da gasom pobiju američke kongresmene i time spreče proglašenje Bajdena za 46. predsednika SAD?

Naravno, u celu priču upleteni su teoretičari zavere, a opet mi u tome imamo glavnu ulogu jer ta fraza o obojenim revolucijama je upravo nastala u Srbiji i prema teoretičarima zavere, desničarima i pristalicama politike Slobodana Miloševića, uspešno je oprobana i realizovana krajem septembra i početkom oktobra 2000. upravo u Srbiji, kao i tvrdnja da se može iskoristiti za pokušaj sprečavanja da Bajden postane predsednik. Međutim, ovaj desničarski upad, za razliku od 5. oktobra, koji je imao podršku iznutra od strane vojske i policije, doživeo je neuspeh.

Otkud srpski profesor u celoj priči i to u finalu brojanja elektorskih glasova na nedavno održanim predsedničkim izborima? Kada su već svi znali da je Bajden ostavrio doduše pirovu pobedu na izborima, Donald Tramp je počeo preko društvenih mreža da širi glasine o krađi. Uprkos tome što dokaza o izbornoj krađi nije bilo i što su svi zahtevi Trampovog pravnog tima obijeni, priča o krađi, džakovima, kovertama, mejlovima i snimcima, kako Bajedenove pristalice kradu glasove, širile su se poput požara.

Foto: linkedin.com

Kako Amerikanci tvrde, tu se našao i jedan Beograđanin, koji se na društvenim mrežama predstavljao kao  „Serbian Guy“ i „PhDLife“, odnosno doktor nauka, koji je antikomunista, desničar i za koga su SAD zemlja slobode. Naravno, teorija zavera o kovid-19 je bila neizbežna. Američki sajt MintPressNews ga je identifikovao kao Aleksandra Savića. Prema njegovom LinkedIn profilu radi se o talentovanom naučniku. Diplomirao je 2008. na Biološkom fakultetu u Beogradu, dok je doktorirao već 2013. na Fakultetu za fizičku hemiju. Njegov LinkedIn profil je ukrašen velikom slikom američke zastave sa porukom „God Bless America“ („Bože, blagoslovi Ameriku“).

Naizgled briljantna karijera uključuje pet godina na Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, tri godine u Lilu, u Francuskoj, i godinu i po u Institutu „Jožef Stefan“ u Ljubljani, gde je radio do marta prošle godine. Od tada je navodno nezaposlen, a nepoznato je da li je napustio Ljubljanu zbog stavova o kovidu-19, mada je indikativno da je baš u martu 2020. izbio prvi talas koronavirusa širom Evrope.

Doktor Savić životari tokom 2020. godine na marginama ekstremističke platforme BitChute, gde njegovi video uratci retko prelaze 1.000 pregleda. To je trajalo sve do novembra i američkih predsedničkih izbora, kada je njegov video pod naslovom „Šta smo mi uradili kada su naši izbori ukradeni. Srbija 2020“ objavljen i on počinje da dobija na desetine hiljada pregleda. Ovo se dešava u jeku Trampovih navoda da je Bajden „pokrao izbore“.

Vidno nervozni Savić u videu objašnjava Amerikancima da je Milošević 2000. godine pokrao izbore u Srbiji i da je koristio „sve taktike koje vidite danas“, povlačeći paralele sa neosnovanim teorijama da je Bajden pokrao izbore u SAD. Objašnjava da su Srbi izašli na ulice, da je više od milion demonstranata došlo u Beograd, da je Milošević na svojoj strani imao „ozbiljne ljude“, prekaljene ratnike, ali da čak ni oni nisu smeli da se suprotstave tolikoj masi naroda.

Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Bajdena i demokrate u videu  označava kao „socijaliste“

„Sad je pitanje da li imate stomak da izađete na ulice i uzmete ono što je vaše. Znate da su oni (Bajden i demokrate, prim. nov) pokrali izbore, jasno je svakom sa dve moždane ćelije. Oni nikad neće biti toliko slabi kao sada, a vi nikad toliko jaki. Ako izgubite sada, igra je gotova!“, poručuje Amerikancima Savić.

Upozorava Amerikance na navodnu kataklizmu koja će se dogoditi ako „socijalisti“ dođu na vlast u SAD i ilustruje to primerima iz Istočne Evrope u doba SSSR, komunizma i hladnog rata. Zatim ih vređa i istovremeno zastrašuje i poziva na pobunu.

„Šta nije u redu s vama?! Niste uradili ništa, idioti jedni! Hoćete li uzeti prokleti bager (kao Džo bagerista 5. oktobra, prim. nov) i sravniti sve, ili ćete ostati poslušne ovce dok ne budete zaklani!? Moj narod je bio masakriran u nacističkoj Hrvatskoj! Žive su ih u jame bacali sa ženama i decom! To vam radi marksizam, ovce! Učite od istorije, dođavola! Imate još samo 3-4 dana za odluku o vašim životima, idioti jedni!“ poručuje Savić Trampovim pristalicama, drhtavim glasom i na ivici suza.

Savićevo nazivanje Trampovih navijača ovcama i idiotima nailazi na plodno tle kod jednog veoma važnog i veoma opasnog trampovca: Stjuarta Roudsa, osnivača „Oath Keepersa“ („Čuvara zakletve“ ili slobodnije prevedeno „Zavetnika“), jedne od najopasnijih ekstremnih, antivladinih i paravojnih organizacija u SAD.

Izvor: Metropolitan police department

Stručnjaci opisuju „Oath Keepers“ kao „teško naoružane ekstremiste sa zavereničkom i antivladinom filozofijom, koji traže potencijalne sukobe sa američkom vladom“.

U prepisci sa novinarom sajta MintPressNews, dr Savić je objasnio da je na „Oath Keepers“ naišao na Jutjubu, da mu je naziv organizacije zvučao „kul“ i da ih je kontaktirao i pitao da li bi mogao da im bude od koristi. I zaista će biti.

Dr Savić poziva Amerikance na nasilje

Dan posle pomenutog videa Savić objavljuje novi, pod nazivom „Korak po korak: kako smo pobedili kad je Milošević pokrao naše izbore“. Pohvaljuje Amerikance zbog početka protesta protiv navodne izborne krađe. Kaže da je dan ranije bio emotivan i da se uplašio, ali da se osokolio kad je video na hiljade Trampovih pristalica na demonstracijama.

Savić poziva Amerikance, sve vreme povlačeći paralele sa Petooktobarskom revolucijom u Srbiji, na masivnu građansku neposlušnost. Da prestanu da plaćaju račune i da parališu celu Ameriku. Hrabri ih da će biti teško, ali da ne smeju da se plaše.

Savić zatim hrabri trampovce pričom o Miloradu Ulemeku Legiji, komandantu „crvenih beretki“ u vreme Petooktobarske revolucije u Srbiji. Ne pominje ga imenom.

Izvor: Metropolitan police department

„Najopasniji momak iz elitne jedinice, čovek koji je bio gospodar rata, najstrašnija osoba u celoj Srbiji… Njegova jedinica je počela da se grli i ljubi sa demonstrantima (kad je videla koliko je ljudi na ulicama Beograda 5. oktobra). Znači moguće je i to, ali morate da pokažete odlučnost“, poručuje Savić.

U pozadini video snimka počinje da se čuje melodija „Marša na Drinu“. Savić, usana drhtavih od uzbuđenja, najpre plaši Trampove pristalice da će se suočiti sa surovom odmazdom (Bajdena i demokrata) ako izgube ovu bitku. Pominje im i streljanje, ali ubrzo ih ohrabruje pričom o herojskom povlačenju srpske vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu.

Komentari

Vaš komentar