Sputnjik V trese vladu Slovačke, prvi pao ministar ekonomije

Svet 22. mar. 202123:04
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Slovački ministar ekonomije Ričard Sulik podneo je danas ostavku da bi izbegao krizu u četvoropartijskoj vladajućoj koaliciji u zemlji koja se bori sa jednom od najviših stopa smrtnosti od kovida-19 na svetu. Dve od četiri koalicione stranke traže ostavku premijera Igora Matoviča zbog lošeg upravljanja korona krizom i što je bez znanja partnera naručio politički osetljive pošiljke ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V.

Sulik vođa partije SaS (Sloboda i Solidarnost) i takođe je vicepremijer rekao je novinarima da podnosi ostavku na mesto ministra ekonomije izazivši mišljenje da će to doprineti rekonstrukciji vlade.

Partije SaS i Za Ludi, dve od četiri u koaliciji, traže ostavku premijera Igora Matoviča optuženog da je loše upravljao krizom koronavirusa i izazivanju krize koja je izbila kada je bez znanja partnera naručio politički osetljive pošiljke ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V.

„Sada je red na premijera Igora Matoviča da podnese ostsavku, što bi dovelo do pada sadašnje vlade i otvorilo put za novi kabinet“, rekao je Sulik.

Matovič je rekao juče da je spreman da podnese ostavku da spasi koalicionu vladu koju predvodi njegova partija OLaNo ali da želi da ostane u vladi kao ministar. Sulik je odbacio taj uslov.

SaS je naveo da će dvoje njihovih ministara koji su ostali takođe napustiti vladu ako Matovič ne podnese ostavku. Politička kriza izbila je u trenutku kada Slovačka zemlja evrozone sa 5,4 miliona stanovnika beleži treću najvišu stopu smrtnosti i infekcija od koronavirusa po broju stanovnika na svetu, prema računici agencije Frans pres.

Anketa objavljena juče pokazuje da više od 80 odsto Slovaka žele ostavku Matoviča.

Eduar Heger, član partije OLaNo i sadašnji ministar finansija i vršilac dužnosti ministra zdravlja se pominje kao mogući kandidat da zameni sadašnjeg predsednika vlade.

Predsednica Zuzana Čaputova rekla je da će prihvatiti Sulikovu ostavku.

Slovačka je druga država Evropske unije nakon Mađarske koja je kupila vakcinu Sputnjik V, iako je nije odobrila Evropska agencija za lekove. Vakcinacija još nije počela, čeka se odobrenje vakcine od strane slovačkog regulatornog tela.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar