Sputnjik nije jedina, Rusi imaju još 2 vakcine

Svet 11. mar. 202116:13 > 16:14
Podeli:
Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia, TASS / TASS

Nakon Sputnjika V, u Rusiji su razvijene još dve vakcine protiv korone – EpiVakKorona i KoviVak. No još nije okončana treća faza kliničke studije. Očekivanja naučnika su velika.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvanična Moskva namerila je da do jeseni vakciniše većinu građana. Prema planovina, do maja bi Rusija ukupno mogla da proizvede pedeset miliona domaćih vakcina, prenosi Dojče vele.

Sve tri vakcine dobijale su odobrenja za upotrebu pre treće faze kliničkih studija u kojima se vakcina ispituje na desetinama hiljada dobrovoljaca. Tako je Sputnjik V u avgustu prošle godine postao prva odobrena vakcina na svetu. Tek nakon odobrenja vakcina je ispitana u testiranju sa 40.000 ljudi.

Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Pre pandemije korone, vakcine ili lekovi bivali su korišćeni tek nakon treće faze kliničkih studija i nakon što bi nezavisni stručnjaci pregledali rezultate. Tokom ove pandemije, mnogi su pribegli paralelnom odvijanju druge i treće faze studije kako bi ubrzali stvar.

Posle treće, postoji i četvrta faza: tokom dužeg perioda se prate efekti vakcine u opštoj populaciji.

U Rusiji su, poput Sputnjika V, pre treće faze odobreni i EpiVakKorona (u oktobru) i KoviVak (u februaru). Po svemu sudeći, biće još ruskih vakcina. Prema izveštajima, vakcina nazvana Mir-19 prošla je prvu fazu ispitivanja.

EpiVakKorona

Ova vakcina se oslanja na hemijski sintetisani antigen, što znači da ne sadrži živi virus. Antigen je supstanca koja podstiče organizam da proizvede antitela. Prema nekim izvorima, ova ruska vakcina bi treću fazu kliničke studije trebalo da prođe najranije u maju.

Vakcina je ipak već odobrena u Rusiji, ali i Turkmenistanu, kako prenosi tamošnja državna novinska agencija. U Rusiji je stanovništvu već dato 45.000 ovih vakcina.

Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Pre nekoliko dana je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da još čeka da ruski državni institut Vektor, koji je napravio EpiVakKoronu, pošalje potrebne dokumente kako bi stručnjaci SZO ocenili vakcinu.

Ova vakcina se čuva u običnim hladnjacima. Ruske vlasti tvrde da je u prvim ispitivanjima pokazala stoprocentnu efikasnost.

KoviVak

Ovu vakcinu je razvio Centar „Čumakov“, ogranak ruske Akademije nauka. Vakcina se ne pominje kod SZO, ni na clinicaltrials.gov, američkom zvaničnom portalu koji prati sva klinička ispitivanja u svetu.

Zabunu može da unese i što američki stručnjaci iz Kodegeniksa rade na vakcini praktično istog naziva Kovi-Vak (mada se naziv ruske vakcine uglavnom piše bez crtice).

Foto: TASS / TASS / Profimedia

Prema onome što se zna, ruski KoviVak koristi standardnu tehnologiju – neaktivni virus koji ne može da zarazi pacijenta, ali može da izazove stvaranje antitela. Ruski naučnici se nadaju da će se ta tehnika pokazati efikasnom protiv svih mutacija .

Ruska agencija Tass prenosi da KoviVak može biti pogodan posebno za starije i hronično bolesne jer su navodno nuspojave blaže nego kod drugih vakcina.

U Centru „Čumakov“ navode da se cepivo skladišti na temperaturama od dva do osam stepeni, dakle u običnom frižideru.

Verovatno štiti i od novih sojeva

Ponovna vakcinacija protiv virusa korona trećom ruskom vakcinom „Kovivak“ može se vršiti kroz dve do tri godine, saopštio je krajem februara glavni lekar medicinskog centra „Lider medicine“ Evgenije Timakov televiziji Moskva 24, a prenosi Sputnjik.

Prema rečima Timakova, najefikasnija opcija zaštite protiv virusa korona će ubuduće najverovatnije biti upotreba različitih vakcina.

„U trenutku sa snažno izraženim kontaktom sa virusom korona, u vreme jake epidemije, vakcinišemo se vakcinom Sputnjik Ve. Nakon godinu dve, kada ta vakcina još dejstvuje, nastavljamo da se vakcinišemo drugim vakcinama, uključujući i Kovivak“ rekao je ovaj infektolog.

Timakov je dodao da je Kovivak napravljen na bazi proverene platforme koja je više puta korišćena prilikom pravljenja drugih vakcina.

„Pošto je ta vakcina napravljena od celog virusa, u principu, sve mutacije virusa koje budu ozbiljne, mogu se uzeti, odgojiti virus i pokrenuti proizvodnju nove vakcine u istim pogonima“, rekao je on.

Poređenje sa Sputnjikom V

Prva ruska vakcina protiv korone koristi sasvim drugi način – to je takozvana vektorska vakcina. Vektori su virusi koji su manipulisani tako da ne mogu da se umnože niti zaraze telo, ali mogu da podstaknu imuni odgovor.

U dve doze Sputnjika koriste se različiti vektori što bi, kako naučnici kažu, moglo da načini tu vakcinu veoma efikasnom na duge staze.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Od odobrenja, Sputnjik V je prošao najmanje šest velikih kliničkih ispitivanja u Rusiji, Indiji, Venecueli, Belorusiji i Ujedinjenim Emiratima. Vakcina ima odobrenje u više od četrdeset zemalja. Od članica EU, odobrenje ima jedino u Mađarskoj.

Navodi se da efikasnost Sputnjika V preko 90 odsto.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar