Šmit: Najvažnije da BiH ispratimo na izazovnom putu ka EU

Svet 27. maj. 202118:22
Podeli:
Kristijan Šmit
Kristijan Šmit Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Kristijan Šmit, novoizabrani visoki predstavnik u BiH, izjavio je danas da će osnova njegovog delovanja biti da radi u saglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim funkcionerima, građanima BiH i mladim ljudima. Ambasadori država-članica Upravnog odbora Saveta za provođenje mira u BiH (PIK) zvanično su danas imenovali Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Povodom imenovanja Šmita od strane PIK-a oglasila se i Ruska ambasada u BiH koja nije podržala tu odluku uz obrazloženje da je do sada bila praksa da mandat visokom predstavniku u BiH potvrđuje Savet bezbednosti UN.

„Najvažnije je da zemlju ispratimo na njenom izazovnom putu ka Evropi“, istakao je Šmit u izjavi za banjalučke Nezavisne novine.

Raduje se, kaže, da ga je Upravni odbor na predlog nemačke vlade izabrao i dodelio mu zadatak da bude naslednik Valentina Incka.

„Zahvalan sam Incku na njegovom izvanrednom angažovanju u obavljanju funkcije visokog predstavnika na korist ljudi u BiH. Uveren sam da će besprekorno obavljati svoj posao do 1. avgusta 2021. godine. A što se tiče mojih izjava, stvar je dobre prakse da do preuzimanja funkcije ostanem uzdržan u davanju političkih izjava o BiH“, rekao je Šmit.

Danas su ambasadori država-članica Upravnog odbora Saveta za provođenje mira u BiH (PIK) zvanično imenovali Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Do sada je bila praksa da mandat visokom predstavniku u BiH potvrđuje Savet bezbednosti UN.

Povodom ostavke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i imenovanja Kristijana Šmita za njegovog naslednika oglasila se i Ruska ambasada u BiH koja nije podržala tu odluku Upravnog odbora PIK.

S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Saveta bezbednosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, kancelarija Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Veća bezbednosti UN-a, smatraju u Ruskoj ambasadi u BiH.

„Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Saveta bezbednostii UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Dejtona“, dodali su.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar