Slučaj Kašogi: Tri godine nakon brutalnog ubistva otkriveni novi detalji

Svet 25. jul. 202118:38 > 19:20
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Tri godine prošlo je od brutalnog ubistva Džamala Kašogija, saudijskog novinara, kruitičara režima i saradnika američkog lista "Vašington post". Tek sada, sa otkrivanjem afere "Pegaz", odnosno kako su pojedine vlade koristile ovaj program za špijuniranje protiv svojih protivnika, nekoliko novih detalja o ovom slučaju izašlo je u javnost.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, kako je objavio „Gradijan“, jedan od medija koji je otkrio pomenutu špijunsku aferu najbliže okruženje novinara koji je brutalno ubijen, a potom raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine, praćeno je i prisluškivano pomoću „Pegaza“.

Ovakvi navodi pojavljivali su se i ranije u medijima, ali su iz NSO grupu, izraleske kompanije koja stoji iza ovog špijunskog programa, odlučno demantovali da su njeni klijenti koristili hakerski softver za targetiranje Kašogija ili njegove porodice.

„Mogu vam reći vrlo jasno. Nismo imali nikakve veze sa ovim užasnim ubistvom“, rekao je u martu 2019. godine Šalev Hulio, izvršni direktor NSO za američku televizijsku emisiju „60 minuta“.

Međutim, zajednička istraga „Gardijana“ i nemačkih medija, kao i NVO organizacija, pokazala je da je u najmanje jednom slučaju, osoba iz najjužeg kruga Kašogija, hakovana četiri dana nakon njegovog ubistva.

Istraga ukazuje na očigledan pokušaj Saudijske Arabije i njenog bliskog saveznika Ujedinjenih Arapskih Emirata da koriste špijunsku tehnologiju NSO-a nakon Kašogijeve smrti da nadgleda njegove saradnike i tursku istragu ubistva, čak i toliko daleko da su razmišljali da nadziru telefon i istanbulskog tužioca koji je vodio slučaj.

Takođe, otkriveno je da je klijent NSO-a ciljao telefon bivše Kašogijeve supruge Hanan Elatr, nekoliko meseci pre njegove smrti, između novembra 2017. godine i aprila 2018. godine, prenosi Gardijan.

Čini se da je klijent koristio špijunski softver NSO-a Pegaz, koji može da transformiše telefon u nadzorni uređaj, sa aktiviranim mikrofonima i kamerama, a da korisnik to ne zna.

Forenzičko ispitivanje telefona Kašogijeve supruge otkrio je da su joj poslate četiri tekstualne poruke koje su sadržavale zlonamerne veze povezane sa Pegazom. Analiza je pokazala da je ciljanje došlo iz UAE, saudijskog saveznika. Međutim, pregled nije potvrdio da li je uređaj uspešno zaražen.

„Džamal me je upozorio da bi to moglo da se dogodi. Čini mi se da verujem da su svesni svega što se dogodilo Džamalu preko mene“, rekla je ona.

Dodala je da je zabrinuta da bi njegovi razgovori sa kolegama neistomišljenicima mogli da se nadgledaju preko njenog telefona.

Američke obaveštajne službe su zaključile da je saudijski prestolonaslenik Mohamed bin Salman naredio Kašogijevo ubistvo. Kašogi je bio oštar kritičar saudijskog režima, a viđen je i kao pretnja po saudijskog naslednika.

Tim saudijskih agenata je ubio Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu kada je došao da uzeme dokumente koji su mu potrebni da bi oženio Hatidže Čengiz, svoju verenicu.

Forenzička analiza je otkrila i da je njen telefon zaražen „Pegazom“ prvi put četiri dana nakon njegovog ubistva 6. oktobra 2018. godine. Njen telefon je hakovan dva dana u oktobru 2018. godine. Sledeći pokušaj hakovanja je usledio u junu 2019. godine, iako se čini da nije bio uspešan.

Analiza podataka je pokazala da iza hakovanja stoji Saudijska Arabija. Bliski prijatelj Kašogija, Vadah Khanar, bišvi generalni direktor Al Džazire, takođe je hakovan pomoću „Pegaza“, a analiza pokazuje da je njegov telefon zaražen u julu 2021. godine. Nova otkrića pokazuju da su Saudijska Arabija i njeni saveznici koristili softver da nadgledaju porodicu, saradnike i prijatelje ubijenog novinara.

Broj istanbulskog tužioca Irfana Fidana, glavnog istanbulskog tužioca koji je kasnije formalno optužio 20 saudijskih državljana za ubistvo, takođe se pojavio na spisku brojeva mogućih kandidata za nadzor od strane klijenata NSO grupe. Bez forenzičkih ispitivanja njegovih telefona nije moguće znati da li su mete infiltrirane ili uspešno hakovane pomoću Pegaza.

Bonus video: Saniranje štete nakon poplava u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar