Škotska se nada nezavisnosti i povratku u EU

Svet 02. jan. 202119:32
Podeli:
Foto: COVID-19 disease. EPA-EFE/FRASER BREMNER

Škotska premijerka Nikola Stardžon izrazila je nadu da će Škotska postati nezavisna i ponovo se pridružiti Evropskoj uniji, podsetivši da Škoti nisu želeli Bregzit protiv kog su većinom glasali na referendumu 2016. Posle Bregzita, "naši građani će biti manje sigurni i biće im ograničeno pravo da rade, uče i žive negde drugde u Evropi", ukazala je škotska premijerka, podsećajući da je 2.000 Škota učestvovalo prošle godine u programu univerzitetske razmene EU Erazmus, kojeg se britanska vlada odrekla da bi ga zamenila svojim međunarodnim programom.

„Sada prolazimo kroz tvrdi Bregzit protiv naše volje, u najgorem mogućem trenutku, usred pandemije i recesije“, komentarisala je Stardžon na internetskoj stranici svoje stranke SNP koja podržava nezavisnost Škotske, dva dana nakon definitivnog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Ponovo je izrazila odlučnost da se organizuje novi referendum o nezavisnosti Škotske, nakon što je 2014. propao prvi takav pokušaj jer je 55 posto Škota glasalo protiv.

Međutim,  odluka o organizaciji referenduma je na britanskom premijeru Borisu Džonsonu, a on to odlučno odbija.

Kada bi SNP na lokalnim izborima u maju odneo veliku pobedu, to bi povećalo pritisak na London da pristane na novi referendum.

Po zadnjem ispitivanju javnog mnenja, koje je proveo institut Savanta ComRes za list „The Scotsman“ sredinom decembra, 58 posto Škota podržava raskid sa Velikom Britanijom, kao nikada do sada.

Na referendumu 2016. godine, 62 posto Škota bilo je protiv izlaska iz Evropske unije, dok je raskid podržalo 51,9 posto građana Ujedinjenog Kraljevstva.

Premijerka je rekla da je Škotska za gotovo 50 godina članstva u EU imala koristi od jedinstvenog tržišta, uključujući slobodu kretanja.

„Više od 230.000 ljudi iz cele Evrope izabralo je Škotsku za svoj dom. To su naši prijatelji i naša porodica i zaista želimo da to i ostanu“, istakla je ona.

Posle Bregzita, „naši građani će biti manje sigurni i biće im ograničeno pravo da rade, uče i žive negde drugde u Evropi“, ukazala je škotska premijerka, podsećajući da je 2.000 Škota učestvovalo prošle godine u programu univerzitetske razmene EU Erazmus, kojeg se britanska vlada odrekla da bi ga zamenila svojim međunarodnim programom.

„Mi nismo želeli da odemo i nadamo se da ćemo se uskoro ponovo pridružiti kao jednaki partneri“, rekla je premijerka Škotske Nikola Stardžon.

„Ne želimo otići i nadamo se da ćemo vam se uskoro ponovo pridružiti kao ravnopravan partner“, poručila je Stardžon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar