Skinuta oznaka tajne sa dokumenata o stanju u toku pandemije

Svet 06. avg. 202010:43
Podeli:
Foto:EPA-EFE/EMANUELE PENNACCHIO

U Italiji je skinuta zabrana objavljivanja, to jest oznaka “državna tajna” sa pet zapisnika sednica naucno-tehnickog komiteta na cijim preporukama je italijanska vlada donosila odluke na vrhuncu pandemije Covida19, piše američki "Hafington post".

„Objavljeni dokumenti ce omoguciti da Italijiani saznaju sta je motivisalo vladu da proglasi karantin u vreme pandemije korona virusa, čak i u oblastima gđe zaraze nije bilo”, saopstila je nevladina organizacija “Fondacija Einaudi”, koja se jos od marta, kada je pocela pandemija, bori da zapisnici sa sednica vladinog naucno-tehnickog komiteta budu objavljeni u javnosti.

Prvi zahtev Fondacije vlada je odbila motivisuci svoju odluku “zastitom javne bezbednost i reda”, a zatim je Fondacija podnela tuzbu administrativnom sudu, dobila spor, ali je vlada u Rimu i dalje odugovlacila da dokumente učini dostupnim javnosti.

U spor je bila uključena čak Komisija italijanskog parlamenta za bezbednost Republike (COPASIR).

Na kraju, Fondacija se, pozivajući se i na zakon o “slobodi informacija”, obratila premijeru Đuzepeu Konteu, koji je odobrio publikovanje dokumenata.

Prema saopstenju Fondacije „Einaudi”, zapisnici tehničko-naučnog komiteta sa sastanaka u jeku pandemije Covida19, biće objavljeni danas.