Širi se „delta“ soj korone u Britaniji, Džonson zabrinut

Svet 12. jun. 202122:14
Podeli:
Boris Dzonson
Boris Džonson Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Britanski premijer Boris Džonson upozorio je danas da je širenje u Britaniji Delta soja korona virusa, koji se prvo pojavio u Indiji, jako zabrinjavajuće izazivajući strahovanja da bi moglo da se odloži ukidanje poslednjih antikovid restrikcija.

„Jasno je da je indijska varijanta prenosivija i da broj slučajeva i broj hospitalizacija raste“, rekao je Džonson za Skaj Njuz na margini samita G7 u Kornvolu.

On je rekao da se za sada ne zna tačno kako će se to odraziti na broj umrlih, ali je istakao da je jasno da se radi o „vrlo, vrlo zabrinjavajućoj stvari“.

Ovaj soj virusa je oko 60 odsto zarazniji od soja Alfa koji se pojavio u Engleskoj, i sada je dominanatan u Velikoj Britaniji, zemlji koja ima najviše smrtnih slučajeva od korona virusa u Evropi, gotovo 128.000.

Posle dugog zimskog zaključavanja i opsežnog programu vakcinacije britanska vlada je postepeno ukidala restrikcije. ; Ukidanje poslednjih mera, ograničenje okupljanja i venčanja, rada barova, otvaranje diskoteka, prvobitno predvidjeno za 21. jun, sada je pod znakom pitanja zbog nedavnog skoka broja zaraženih, koji sada prelazi 7.000 novih slučajeva dnevno.

Manje optimističan oko ovog totalnog ukidanja mera 21. juna nego što je bio početkom meseca, Džonson je ipak rekao da još nije doneta nikakva odluka i zamolio da se sačeka zvanična objava predvidjena u ponedeljak.

„Ono što želimo je da se osiguramo da je ta mapa puta nepovratna. Ali ne možete imati nepovratnu mapu puta ako niste spremni da budete obazrivi“, rekao je premijer.

Mnogi naučnici su pozvali na obazrivost naspram širenja soja delta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar