Saznajemo: O čemu su razgovarali Dritan Abazović i patrijarh Porfirije

Svet 27. jan. 202214:31 > 14:36
Podeli:
Dritan Abazovic i patrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Na sastanku sa patrijarhom Porfirijem, potpresednik vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je patrijarhu da je spreman za potpisivanje Temeljnog ugovora i da on mora biti u potpunosti usklađen za interesima obe strane, navode izvori Nove iz Patrijaršije.

S druge strane, Porfirije je rekao da SPC ne želi da potipiše ugovor sa aktuelnom Vladom Crne Gore, jer smatra da će ona pasti i da samim tim eventualno sklapanje Temeljnog ugovora bi moglo biti osporeno i ne bi imalo legitimitet.

Pročitajte još:

Istovremeno, izvori Nove iz Patrijaršije su istakli da je jedna od tema razgovora bila eventualna podrška SPC manjinskoj vladi, ali da se sagovornici nisu detaljno upuštali u ovu temu, osim što su Porfirija zanimale namere političkih snaga koje se pominju kao činioci te manjinske vlade.

Ovim povodom “Nova” se obratila kabinetu Dritana Abazovića, kako bismo dobili komentar i informacije o čemu se razgovaralo na sastanku sa Porfirijem, ali nam je rečeno da ne mogu da nam odgovore, jer je, kako kažu, reč o privatnoj poseti.

Poslednja verzija nacrta Temeljnog ugovora

Podgoričke Vijesti objavile su danas poslednji nacrt Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Ovaj nacrt pretrpeo je nekoliko izmena u odnosu na nacrt koji je Vlada Crne Gore ranije poslala patrijarhu SPC Porfiriju.

U preambuli nacrta piše da je hrišćanska crkva na prostoru današnje Crne Gore prisutna od apostolskih vremena i njenog kontinuiteta kroz istorijsko pravoslavno i crkveno ustrojstvo od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske episkopije (1219. g.) “u sastavu Žičke arhiepiskopije, Pećke patrijaršije, odnosno Srpske pravoslavne crkve”.

U poslednjem nacrtu se SPC jemči “vršenje javnopravnih ovlašćenja”, što je bilo uklonjeno iz prethodnog nacrta sa obrazloženjem da nije valjana pravna konstrukcija jer javnopravna ovlašćenja vrše javnopravni organi, prije svega državni organi.

Kompletan novi nacrt Temeljnog ugovora čitajte na portalu Vijesti ili na ovom linku.

BONUS VIDEO Intervju Joanikije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar