SAD: Sporazum sa dve nove firme za proizvodnju vakcine

Svet 01. avg. 202000:59
Podeli:
Foto:EPA-EFE/STR

Francuska kompanija za proizvodnju lekova Sanofi objavila je u petak da je napravila sporazum sa vladom SAD vredan 2,1 milijarde dolara za snabdevanje 100 miliona doza eksperimentalnih vakcina. Dogovor sa firmama Sanofi i GlaxoSmithKline je najveći do sada sa vladom SAD.

Dogovor je doveo do toga da je ulaganje Trampove administracije u pronalaženje vakcine dostiglo više od 8 milijardi dolara.  Ova inicijativa širenja napora kako bi se obezbedila vakcina omogućava kompanijama da proizvode više miliona vakcina pre nego što se završe sve faze kliničkih ispitivanja.

„Globalna potražnja za vakcinom koja će rešiti problem infekcije koronavirusom je ogromna, tako da nijedna kompanija sama neće moći da zadovolji globalne potrebe“, izjavio je izvršni potpredsednik i šef kompanije Sanofi Tomas Triomf.

Prema najavljenom sporazumu, Sanofi i njen partner, britanska firma GlaxoSmithKline biće finansirane od strane saveznih vlasti u fazi kliničkog ispitivanja vakcine protiv koronavirusa. Takođe, moguće je uključiti opciju o isporuci dodatnih 500 miliona doza vakcina. Kompanija očekuje da klinička faza ispitivanja bezbednosti vakcine počne u septembru, a nakon toga će se ispitivati efikasnost vakcine, što se očekuje do kraja godine.

Sanofi je dodala da bi na tržištu mogla biti u prvoj polovini sledeće godine.

Savezna vlada je naglasila da ukoliko se vakcina pokaže kao bezbedna i efikasna, biće besplatna za Amerikance.

Sanofi i GlaxoSmithKline nisu rekli koliko će novca ići svakoj kompaniji pojedinačno, ali je jasno da će Sanofi dobiti najviše.

 

 

Komentari

Vaš komentar