SAD procenjuju atentat na Haitiju, Bajden će biti obavešten

Svet 07. jul. 202116:20
Podeli:
Žovenel Moiz, predsednik Haitija Foto: EPA-EFE/Jose Jacome

Sjedinjene Američke Države procenjuju "tragični napad" u kojem je tokom noći ubijen predsednik Haitija, a predsednik Džo Bajden biće obavešten o atentatu, saopštila je danas Bela kuća.

PROČITAJTE JOŠ:

„Još uvek prikupljamo informacije. Trenutno još uvek radimo procenu“, izjavila je sekretar za štampu Bele kuće DŽen Psaki, a prenosi agencija Rojters.

„Ovo je užasna tragedija. To je stravičan zločin“, poručila je Psaki, dodajući da američka vlada još uvek prikuplja detalje o napadu.

Predsednika Haitija Žovenela Moizea ubili su neidentifikovani napadači tokom noći u njegovoj privatnoj rezidenciji.

Bela kuća je izrazila, takođe, solidarnost sa narodom Haitija.

„Spremni smo i stojimo uz njih u pružanju bilo kakve potrebne pomoći. Naravno da će naša ambasada i Stejt department biti u bliskom kontaktu. Mi smo uz njih i važno je da ljudi na Haitiju to znaju“, izjavila je Psaki.

Opozicija na Haitiju optužila je SAD – glavnog inostranog donatora Haitija – da su popustljive prema Moizeu zbog njegove podrške američkoj spoljnoj politici i suprotstavljanja venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru u okviru karipske zajednice Karikom.

Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je danas da je atentat na predsednika Haitija gnusan čin i apelovao je na smirenost u karipskoj naciji.

„Šokiran sam i tužan zbog smrti predsednika Moizea“, rekao je DŽonson nakon što je premijer Haitija objavio da su neidentifikovani napadači ubili predsednika u njegovom domu.

„Upućujemo naše saučešće njegovoj porodici i narodu Haitija. Ovo je grozan čin i pozivam na smirenost u ovom trenutku“, izjavio je britanski premijer.

Bonus video: Vakcina koja je spasila svet

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar