SAD odobrila brzi test na koronu, rezultati za 15 minuta

Svet 27. avg. 202012:26 > 12:38
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Laboratoriji Abot (Abot Laboratories - ABT.N) odobrena je u Sjedinjenim Američkim Državama prodaja brzog antigenskog testa na COVID-19, koji može dati rezultate u roku od samo 15 minuta, a koštaće čitavih pet dolara.

„Prenosni antigenski test je veličine kreditne kartice, ne zahteva dodatnu opremu za rad i može se sprovesti brisom iz nosa, a manje je tradicionalan od laboratorijskih testova“, rekli su rukovodioci kompanije Abot.

Ova kompanija očekuje da će isporučiti desetine miliona testova u septembru, a da će od početka oktobra, pa nadalje biti i do 50 miliona testova mesečno.

„Test ‘BinakNOV COVID-19 Ag kartica’, mogao bi se koristiti i za proveru da li ljudi koji učestvuju na većim skupovima, poput onih koji se vraćaju u škole ili na radna mesta, imaju COVID-19 i mogu pomoći u ponovnom otvaranju SAD-a“, rekli su rukovodioci.

Abot je napravio aplikaciju za preuzimanje koju su ljudi, koji su položili test mogli da pokažu pre ulaska na određena mesta, kako bi dokazali da nemaju COVID-19.

Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Antigenski testovi su jeftiniji i brži od molekularnih dijagnostičkih testova.

Američka uprava za hranu i lekove dala je odobrenje u okviru svog programa odobrenja za hitne slučajeve. Bekton Dikinson and Co (BDKS.N) i Kuidel Corp (KDEL.O) već prodaju antigenske testove.

Pročitajte još:

SAD sada imaju više slučajeva koronavirusa nego bilo koja druga zemlja, više od pet miliona zaraženih, a bolnice i laboratorije su se borile da zadovolje potražnju da testiraju hiljade ljudi.

Od marta, kompanija je dobila američka odobrenja za još pet testova na koronavirus, uključujući i onaj pod nazivom ID Nov koji može da pruži rezultate u roku od nekoliko minuta i koristi se u Beloj kući.

Komentari

Vaš komentar