SAD konsultuju saveznike zbog nove talibanske vlade

Svet 08. sep. 202109:16
Podeli:
Foto: EPA/LYNN BO BO

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovaraće danas, posle objave sastava nove avganistanske vlade, sa Nemačkom i svojim partnerima iz 20 zemalja pogođenih povlačenjem iz Avganistana.

Šef američke diplomatije napustio je Katar, najveći tranzitni centar za vazdušni most iz Avganistana, i otišao u američku vazdušnu bazu u Ramštajnu u Nemačkoj, drugi centar kroz koji je prošlo više hiljada evakuisanih ljudi, saznaje se iz Stejt departmenta.

Blinken će se u Ramštajnu sastati sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom sa kojim će zajedno voditi virtuelni sastanak ministara 20 zemalja o tome kako se dalje odnositi prema Avganistanu.

POGLEDAJTE JOŠ:

SAD će verovatno preko tog sastanka pokušati da pojačaju meuđnarodne pozive talibanima da poštuju preuzete obaveze i da puste Avganistance da slobodno napuste zemlju ako to žele.

Takođe bi moglo da se razgovara o koordinisanju odnosa prema privremenoj talibanskoj vladi predstavljenoj juče, u kojoj nema nijedne žene niti ijednog člana koji nije taliban a ministra unutrašnjih poslova tražu SAD zbog optužbi o terorizmu.

SAD su saopštile da su „zabrinute“ zbog sastava vlade, ali da će je procenjivati prema njenom delovanju. Američki zvaničnici su istakli da je još daleko bilo kakvo zvanično priznanje talibanske vlade.

Talibani su juče saopštili sastav nove vlade, a ministarske pozicije dobile su ličnosti koje su se u proteklih 20 godina isticale u borbi protiv SAD i njihovih saveznika. Novi premijer Hasan Akund je vodio talibansku vladu poslednjih nekoliko godina njihove vladavine Avganistanom. Vrhovni lider talibana Hibatulah Akunzada zatražio je od nove avganistanske vlade da primeni šerijatsko pravo.

Talibani su se vratili na vlast 20 godna pošto ih je koalicija predvođena SAD-om svrgnula. Međunarodna zajednica od njih očekuje neku promenu u vladavini u odnosu na pre 20 godina, a oni su se obavezali da će poštovati prava žena, čega nije bilo kada su prethodno bili na vlasti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar