Rusija jača svoju vojsku u oblasti Severnog pola

Svet 05. mar. 202022:41 > 23:06
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Ida Guldbaek Arentsen

Rusija će ojačati svoje vojne kapacitete u regionu Severnog pola tako što će tamo stvoriti "operativne snage" i poboljšati svoju kontrolu nad tim područjem, navodi se u dekretu koji je danas potpisao predsednik Vladimir Putin.

Ta uredba o „osnovama politike Ruske Federacije na Arktiku do 2035. godine“ obuhvata mnoge teme: od poboljšanja životnih uslova stanovnika te oblasti, do njegovog ekonomskog razvoja i prilagođavanja promenama klime.

U odeljku o bezbednosti, uredba uverava da Rusija mora već ove, 2020. godine, „formirati operativne snage“ Arktika i „aktivan sistem obalske kontrole“ po nalogu specijalnih službi (FSB), zaduženih za kontrolu granica.

Ruska vojska takođe mora da „usavrši sisteme za kontrolu vazduha, mora i podmorja“ u oblasti Severnog pola i da nastavi da „stvara i modernizuje“ vojne baze, piše u uredbi.

Rusija već godinama jača svoju vojnu infrastrukturu na Arktiku, gde ima nekoliko savremenih baza koje mogu da autonomno deluju, a ima i nove aerodrome.

Septembra prošle godine rasporedila je sisteme protiv-vazduhoplovne odbrane „S-400“ na arhipelagu Nova Zemlja na Arktiku.

Ta oblast, pored ogromnih rezervi ugljovodonika, izaziva interesovanje Moskve zbog Severoistočnog morskog prolaza koji bi trebalo da postane nova, važna pomorska ruta između Evrope i Azije. Taj prolaz je postao plovan zahvaljujući zagrevanju klime u svetu i topljenju nekadašnjih naslaga leda.

Uredba koju je Putin potpisao u četvrtak, predviđa i „razvoj sistema upravljanja otpadom svih nivoa opasnosti i izgradnju modernih kompleksa za reciklažu“ u oblasti Severnog pola, a čak i razvoj turizma.