SPC organizuje svečani ručak povodom ustoličenja Joanikija

Svet 31. avg. 202123:15
Podeli:
Foto: Shutterstock/Kiev.Victor

Srpska pravoslavna crkva će 5. septembra organizovati u Šipčaniku svečani ručak povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Crkvenoj ceremoniji na Cetinju se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije, tražeći da se taj čin obavi u drugom gradu.

Kako saznaje podgorička „Pobjeda“, ručak za više stotina zvanica biće organizovan nakon čina ustoličenja.

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC prethodno je odustala od planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

Kako piše crnogorski portal, crkvenoj ceremoniji na Cetinju se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije, tražeći da se taj čin obavi u drugom gradu.

Najavljeni su i protesti na Cetinju u vreme ustoličenja Joanikija, zbog čega je do sada bilo više sastanaka državnih bezbednosnih institucija, na čelu sa Savetom za bezbednost i odbranu Crne Gore, navodi „Pobjeda“.

BONUS VIDEO: Patrijarh Porfirije o ustoličenju mitropolita Joanikija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram