Na obali lagune u Španiji, more izbacilo tone mrtve ribe VIDEO

Svet 24. avg. 202119:19
Podeli:
Španija, mrtva riba, pomor ribe
Foto: REUTERS/Eva Manez

Na obali lagune na jugoistoku Španije, more je poslednjih dana izbacilo tone mrtve ribe, šokirajući i lokalno stanovništvo i ekologe. Lokalne vlasti za masakr ribe krive rekordno visoke temperature dok ekološka udruženja smatraju da je glavni uzrok "intenzivna poljoprivredna proizvodnja na tom području".

Lokalne vlasti okrivile su rekordno visoke temperature za masakr ribe u Mar Menoru, ali naučnici kažu da je zagađenje iz lokalne poljoprivredne proizvodnje uticalo na to, smanjujući kvalitet vode.

Prema izveštajima lokalnih medija, španska vlada razmatra zahtev za proglašenje katastrofe za oblast Mar Menor. Zahtev je uputila regionalna vlada, koja je pod sve većim pritiskom da spasi lagunu, u kojoj su sa godinama ekološki problemi sve veći.

Smeštena na španskoj jugoistočnoj obali Mediterana, laguna je nekada privlačila turiste. Ali kvalitet vode se značajno pogoršao poslednjih godina, što je dovelo do degradacije ekosistema i masovnog izumiranja ribe 2016. i 2019. godine.

Ekološko udruženje VVF Espanja smatra da je glavni uzrok masovnog uginuća ribe „intenzivna poljoprivredna proizvodnja na tom području“. Naime, ekolozi smatraju da alge uspevaju u vodama sa visokim sadržajem hemikalija. Razvoj algi blokira sunčevu svetlost i smanjuje nivo kiseonika u vodi, što zauzvrat otežava preživljavanje morskih stvorenja.

BONUS VIDEO: Igra sa delfinom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

„Ljudi to zovu zelena supa, a uzrok tome je višak đubriva u vodi“, rekao je Ramon Pagan iz lokalne ekološke grupe.

Komentari

Vaš komentar