Putin spreman za razgovor sa Zelenskim o saradnji na Krimu

Svet 23. maj. 202114:16
Podeli:
Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

"Predsednik Rusije Vladimir Putin spreman je da na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovara o Krimu, ako se radi o prekograničnoj saradnji, ali ne i o pripadnosti ovog regiona Rusiji", izjavio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

Pročitajte još:

On je dodao da predstoji još mnogo rada u pogledu organizacije susreta lidera Rusije i Ukrajine.

„Bezizlazna situacija: naše ukrajinske kolege žele, na primer… Oni kažu: ‘Razgovaraćemo o Krimu’. Ali ako se razgovara o Krimu u smislu razvoja prekogranične saradnje, znate, Rusija ima prekograničnu saradnju sa regionima stranih zemalja – ako je s tim u vezi, onda sam siguran da će Putin biti spreman. Ali ako se razgovara o nečem drugom, a ne o tome da je Krim region Ruske Federacije, onda niko o tome nikada ni sa kim neće razgovarati“, istakao je Peskov u programu televizije „Rusija 1“.

Zelenski je ranije u video-poruci o bezbednosnoj situaciji u zemlji predložio Putinu da se „sastanu bilo gde u ukrajinskom Donbasu gde se vodi rat“, a Putin je odgovorio da bi ukrajinsko rukovodstvo za razmatranje pitanja o istoku Ukrajine prvo trebalo da se sastane sa rukovodstvom Donjecke i Luganske republike, a tek zatim sa predstavnicima Rusije.

Ruski lider takođe je rekao da je spreman da primi Zelenskog u Moskvi u bilo koje vreme koje mu odgovara, ukoliko on želi da razgovara o bilateralnim odnosima, ali Kijev taj predlog odbacio.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar