Putin: Skok cena nafte na 100 dolara je sasvim moguć

Svet 13. okt. 202116:42
Podeli:
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas da je do aktuelne energetske krize dovelo više faktora, uključujući rast cena gasa u Aziji zbog čega se gas iz Evrope "odlio" tamo, zatim smanjene isporuke tečnog prirodnog gasa iz SAD-a i drugih zemalja, s izuzetkom Rusije, te stanje na trržištu nafte koje još uvek nije dovedeno u ravnotežu.

Pročitajte još:

U obraćanju na otvaranju konferencije „Ruska energetska nedelja“, Putin je ponovio da je Rusija spremna da obezbedi veće snabdevanje Evrope gasom ako joj bude dostavljen takav zahtev, odlučno odbacujući optužbe da Moskva namerno ograničava isporuke iz političkih motiva.

„Ako od nas bude zatraženo da dodatno povećamo isporuke, spremni smo za dodatno povećanje. Povećaćemo onoliko koliko od nas budu tražili naši partneri. Neće biti odbijen, niko“, rekao je ruski predsednik.

Kremlj je više puta do sada demantovao da Rusija namerno zadržava isporuke gasa kako bi izvršila pritisak da se ubrza dobijanje regulatornih dozvola za puštanje u rad novog gasovoda Severni tok 2, koji ide od Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Putin je kao „potpunu besmislicu“ odbacio izjave da Moskva koristi energiju kao političko oružje.

On je takođe rekao da bi puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 doprineo smirivanju gasne krize i smanjenju cena gasa u Evropi, ali da nemački regulatori zbog birokratskih procedura još nisu dali potrebne dozvole da taj cevovod proradi.

Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nastavak isporuka ruskog gasa preko Ukrajine posle 2024. godine, prema njegovim rečima, predstavlja ekonomsko pitanje i teško je dati bilo kakvo obećanje budući da Evropa planira da smanji upotrebu ugljovodonika u budućnosti.

On je, međutium, najavio da će ove godine biti povećane isporuke gasa preko Ukrajine za Evropu.

Izjave da su gasovodi Severni tok 2 i Turski tok izgrađeni da bi se zaobišla Ukrajina nazvao je „glupošću“, ističući u tom kontekstu da Severni tok 2 skraćuje putovanje gasa iz Rusije u Evropu za 2.000 kilometara u odnosu na tranzit kroz Ukrajinu, ponav;ljajući još jednom da je taj gasovod čisto komercijalni projekat.

Putin je takođe naveo da nije razgovarao o stanju na tržištu nafte sa predsednikom SAD-a DŽoom Bajdenom, ali da ima radne kontakte s američkim kolegom i da se nada da će se odnosi između Moskve i Vašingtona postepeno poboljšavati.

Dodao je da se razgovara sa zamenikom američkog državnog sekretara NJulandom o daljim kontaktima s Bajdenom, i konstatovao da nikome ne idu u korist američke sankcije protiv Rusije.

Džo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/TIMOTHY A. CLARY

Putin je naglasio da njegova zemlja ne želi vrtoglavi rast cena nafte i da volatinosti na tom tržištu i poskupljenje „crnog zlata“ nisu u interesu Rusije, ali je dodao da je skok cena nafte na 100 dolara po barelu sasvim moguć.

Prema njegovim rečima, gruoa OPEK+ učinila je sve da stabilizuje tržište nafte, ali se ono još uvek nije vratilo na pretkrizni nivo, što iziskuje dajje napore kako bi se proizvodnja dovela u sklad s potreba tržišta.

Napomenuo je da je sporazum alijanse OPEK+ spasio mnogo radnih mesta u SAD-u, i izrazio zahvalnost bivšem ameručkom predsedniku Donaldu Trampu na saradnji u rešavanju situacije na naftom tržištu.

Putin je saopštio takođe da je Rusija postigla celovit dogovor o izgradnji drugog gasovoda prema Kini preko Mongolije.

BONUS VIDEO: Naftna mrlja u Kaliforniji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar