Putin: Rusija je nepobediva kad je ujedinjena

Svet 09. maj. 202012:03
Podeli:
ekološka katastrofa u rusiji
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Rusija ujedinjena je "nepobediva", izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na obeležavanju 75 godina od kraja Drugog svetskog rata.

„Znamo i čvrsto verujemo da smo nepobedivi kada samo ujedinjeni“, rekao je Putin u kratkom govoru održanom pred planom na grobu neznanom junaku u blizini Kremlja.

Ruski predsednik nije u govoru direktno pomenuo epidemiju korona virusa zbog koje ove godine nije održana velika vojna parada u Moskvi kao što je običaj na dan obeleževanja kraja Drugog svetskog rata. Putin je obećao da će zemlja kasnije i na odgovarajući način obeležiti pobedu nad nacizmom.

Predsednik Rusije je odao priznanje za oko 27 miliona umrlih Sovijeta tokom rata navodeći da su oni spasili „otadžbinu, živote budućih generacija, Evropu i svet“.

„Klanjamo se u znak sećanja na one koji se nisu vratili iz rata“, rekao je Putin koji je potom u znak pošte održao minut ćutanja.

Pored ruskog predsednika bili su vojnici koji su bili na određenoj distanci od Putina, koji je u samoizolaciji na periferiji Moskve već nekoliko nedelja.

Jedini tradicionalni deo vojne parade danas je bio let. Nekoliko desetina aviona i helikoptera ruske vojske nadletalo je Moskvu. Eskadrila je iznad Crvenog trga na nebu iscrtala dimom u boji rusku zastavu.

Komentari

Vaš komentar